Blog

AOV vergelijken is als appels en peren

De arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken met de arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Ga er maar aan staan! Met alle verschillende aanbieders, pakketten en uitzonderingen voelt het vaak als appels en peren. En juist daarom zet Lydia in haar nieuwste blog de belangrijkste zaken op een rij.

13 juli 2021
2 minuten
Blog Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Arbeidsongeschikt worden als zelfstandig ondernemer. Dat is iets waar je liever niet over nadenkt. Toch is het goed je te realiseren dat dit nogal een impact op je leven kan hebben. Alles wat je uitgeeft is gebaseerd op een maandelijks gegarandeerd inkomen. Wat gebeurt er als dit inkomen wegvalt?

Betaalbare AOV alternatieven

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is vaak duur. Zeker als je in een risicoberoep werkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig betaalbare alternatieven, de zogeheten arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen. Hierbij leg je, op basis van het solidariteitsprincipe met elkaar, voor elkaar, maandelijks geld in een voorziening waaruit de zieke deelnemer een schenking ontvangt. Zelfstandig Ondernemers is een schenkkring. De betaalde premie bij een verzekeraar ben je kwijt, van je inleg bij Zelfstandig Ondernemers blijft een groot gedeelte over als spaarbedrag.

Vergelijk AOV verzekeringen vrijwel onmogelijk

Over welke bedragen hebben we het nu eigenlijk in vergelijking met een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dit is lastig uit te zoeken, door alle verschillende uitgangspunten zie je door de bomen het bos niet meer en ben je daardoor appels met peren aan het vergelijken. 

Het blijkt namelijk vrijwel onmogelijk de partijen eenduidig naast elkaar te zetten. De verschillende verzekeraars hanteren eigen voorwaarden om voor een uitkering in aanmerking te komen. Ook de uitkeringsduur wisselt per verzekeraar, evenals de wachttijd en de hoogte van de uitkering. 

Dus verzekeraars onderling zijn niet te vergelijken, laat staan dat je de vergelijking kunt trekken met een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Verzekeraars kennen vele medische uitsluitingen, het te verzekeren bedrag is een maximaal percentage van je inkomen, niet alle beroepen zijn tot de AOW leeftijd te verzekeren en er wordt geadverteerd met kortingen die alleen het eerste jaar blijken te gelden.

Geen kleine lettertjes bij Zelfstandig Ondernemers

Kortom, de transparantie bij verzekeraars is ver te zoeken. Juist daarom is de AOV van Zelfstandig Ondernemers een goed alternatief. Wij hanteren geen medische uitsluitingen, geen uitkering op basis van een percentage van je inkomen, geen gedwongen eindleeftijd. En al helemaal geen kleine letters. Bij Zelfstandig Ondernemers geen onaangename verrassingen maar een transparante, betaalbare en eerlijke inkomensgarantie bij arbeidsongeschiktheid. 

Lees ook de blog: Nee, gewoon een soort Broodfonds zijn wij niet!

Gerelateerd

Blog
21 november 2023
4 min

Het belang van een AOV: Henny werd ziek en kon niet meer werken

In de wereld van het ondernemerschap krijg je veel uitdagingen en onzekerheden voor je kiezen. Maar wat gebeurt er als je wordt getroffen door ziekte en daardoor (tijdelijk) niet meer kunt werken? Het overkwam Henny Venekamp. Maar gelukkig had ze iets geregeld. “Dankzij mijn deelname aan Zelfstandig Ondernemers had ik niet alleen een financieel vangnet, maar ook ondersteuning bij wat ik het liefst wilde: weer aan de slag gaan.”

Blog
8 november 2023
4 min

Goed nieuws voor de jaarafsluiting 2023: wat is er veranderd voor de pensioenopbouw van zzp’ers?

Als zelfstandig ondernemer zijn er altijd al belangrijke zaken die je aan het einde van het jaar moet weten en overwegen met betrekking tot je pensioenopbouw. Nu in juni de Wet toekomst pensioenen (WTP) – met de afspraken uit het Pensioenakkoord – in werking is getreden, raden we het al helemaal aan hier in te (laten) duiken. Zo kun jij je als zzp’er nu bijvoorbeeld vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds en kun je fiscaal aantrekkelijker bijstorten.

Blog
8 augustus 2023
5 minuten

Zzp’ers staan sterk, maar wees voorzichtig

Door de groeiende fiscale verschillen tussen zzp’ers en uitzendkrachten is de positie van de zzp’er sterker. Bovendien ligt het werk dankzij de historisch krappe arbeidsmarkt en de opkomst van werkplatformen voor het oprapen én kunnen zzp’ers ook nog eens de tarieven omhoog gooien. De rollen zijn dus omgedraaid: werkgevers hebben niet langer de macht. Niet gek dus dat steeds meer mensen voor een zelfstandig bestaan kiezen. Maar wees gewaarschuwd; het is niet alles goud wat er blinkt…

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld