De arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken met de arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Ga er maar aan staan! Met alle verschillende aanbieders, pakketten en uitzonderingen voelt het vaak als appels en peren. En juist daarom zet Lydia in haar nieuwste blog de belangrijkste zaken op een rij.
Arbeidsongeschikt worden als zelfstandig ondernemer. Dat is iets waar je liever niet over nadenkt. Toch is het goed je te realiseren dat dit nogal een impact op je leven kan hebben. Alles wat je uitgeeft is gebaseerd op een maandelijks gegarandeerd inkomen. Wat gebeurt er als dit inkomen wegvalt?
Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is vaak duur. Zeker als je in een risicoberoep werkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig betaalbare alternatieven, de zogeheten arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen. Hierbij leg je, op basis van het solidariteitsprincipe met elkaar, voor elkaar, maandelijks geld in een voorziening waaruit de zieke deelnemer een schenking ontvangt. Zelfstandig Ondernemers is een schenkkring. De betaalde premie bij een verzekeraar ben je kwijt, van je inleg bij Zelfstandig Ondernemers blijft een groot gedeelte over als spaarbedrag.
Over welke bedragen hebben we het nu eigenlijk in vergelijking met een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dit is lastig uit te zoeken, door alle verschillende uitgangspunten zie je door de bomen het bos niet meer en ben je daardoor appels met peren aan het vergelijken.
Het blijkt namelijk vrijwel onmogelijk de partijen eenduidig naast elkaar te zetten. De verschillende verzekeraars hanteren eigen voorwaarden om voor een uitkering in aanmerking te komen. Ook de uitkeringsduur wisselt per verzekeraar, evenals de wachttijd en de hoogte van de uitkering.
Dus verzekeraars onderling zijn niet te vergelijken, laat staan dat je de vergelijking kunt trekken met een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Verzekeraars kennen vele medische uitsluitingen, het te verzekeren bedrag is een maximaal percentage van je inkomen, niet alle beroepen zijn tot de AOW leeftijd te verzekeren en er wordt geadverteerd met kortingen die alleen het eerste jaar blijken te gelden.
Kortom, de transparantie bij verzekeraars is ver te zoeken. Juist daarom is de AOV van Zelfstandig Ondernemers een goed alternatief. Wij hanteren geen medische uitsluitingen, geen uitkering op basis van een percentage van je inkomen, geen gedwongen eindleeftijd. En al helemaal geen kleine letters. Bij Zelfstandig Ondernemers geen onaangename verrassingen maar een transparante, betaalbare en eerlijke inkomensgarantie bij arbeidsongeschiktheid.
Lees ook de blog: Nee, gewoon een soort Broodfonds zijn wij niet!
Als zzp'er ben je direct verantwoordelijk voor je inkomen. Ziekte of uitval kan ernstige financiële gevolgen hebben als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Maar ook als je wel verzekerd bent, wil je als zzp’er natuurlijk niet thuis komen te zitten. Door preventieve maatregelen te nemen, verklein je de kans op ziekte en zorg je ervoor dat je bedrijf blijft draaien. Daarom zetten wij hoog in op preventie!
De overheid heeft een consultatie geopend waar iedereen zijn mening kan geven over het wetsvoorstel voor de verplichte AOV voor zzp’ers vanaf 2027. De nieuwe wet is bedoeld om zelfstandigen te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid en de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Dit vangnet lijkt een stap in de goede richting, maar de meningen zijn verdeeld. Wat vind jij? Dit is jouw kans om je stem te laten horen.
Wij willen dat zzp’ers dát kunnen doen waarom ze voor zichzelf zijn begonnen; hun vak uitoefenen én ondernemen. Daarom hebben wij ons als doel gesteld dat wij het zelfstandig ondernemers zo makkelijk mogelijk maken. Niet alleen op het gebied van arbeidsongeschiktheid (AOV), pensioen en verzekeringen, maar ook met het nieuwe portaal van Zelfstandig Ondernemers. Dat is speciaal ontworpen voor onze deelnemers en biedt veel handige functies in één gebruiksvriendelijk overzicht.