Als ondernemer wil je zorgeloos kunnen ondernemen. Een onderdeel daarvan is het veiligstellen van je inkomen in het geval je onverhoopt ziek wordt. Je kunt je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid met een AOV. Maar er zijn inmiddels ook andere alternatieven op de markt. Wij zetten ze op een rij en lichten de voor- en nadelen voor je uit.
Je hebt vier mogelijkheden om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken: een arbeidsongeschiktheidsverzekering, het Broodfonds, crowdsurance of eigen vermogen opbouwen.
Deze verzekering biedt inkomen als je ziek wordt. Hiervoor betaal je maandelijks of jaarlijks een premie. De hoogte van je premie wordt bepaald door jouw beroep, je gezondheid en de keuze van je wachttijd.
Voordelen:
· De premie is fiscaal aftrekbaar
· Geen lidmaatschapskosten
· Keuring en begeleiding door onafhankelijke arbo-arts
· Je kiest zelf de hoogte en duur van je uitkering
· Bij blijvende arbeidsongeschiktheid betaalt een langdurige AOV uit tot de AOW-leeftijd
Nadelen:
· Je premie ben je kwijt, er is geen spaarmogelijkheid
· De uitkering is bruto, hier betaal je inkomstenbelasting over
· Verplichte medische keuring, je kunt geweigerd worden o.b.v. medisch verleden, leeftijd of beroep
Het Broodfonds is een schenkkring, een regeling voor tijdelijk inkomen. Een groep van 20 tot 50 deelnemers legt maandelijks een bedrag in. Als iemand ziek wordt betalen de andere deelnemers een bedrag aan de zieke deelnemer, waarmee deze in zijn of haar inkomen voorziet. Deze schenking is gebaseerd op vertrouwen.
Voordelen:
· Geen doktersverklaring nodig bij ziekte
· Netto schenkingen, deze worden niet belast
· Gestoeld op het solidariteitsprincipe: met elkaar, voor elkaar
· Kleinschalig
Nadelen:
· Geen controle van een onafhankelijke bedrijfsarts
· Geen preventie, diagnose, begeleiding of re-integratie
· Deelname vaak op uitnodiging
· Maximale uitkeringsduur twee jaar
· Controle van je winst
Crowdsurance, oftewel een arbeidsongeschiktheidsvoorziening, zit in het spectrum van de mogelijkheden tussen een schenkkring en een verzekering in. Ondernemers leggen net als bij het Broodfonds maandelijks geld in en ontvangen een schenking bij ziekte. Je hebt keuze in wat je inlegt en het bedrag dat je geschonken wilt krijgen. Het Broodfonds is een schenkkring met een maximum aantal deelnemers, bij een crowdsurance schenkkring kan iedereen zich aanmelden en is er geen maximum aan het aantal deelnemers. Net als bij een verzekeraar wordt bij een ziekmelding een onafhankelijke bedrijfsarts ingeschakeld.
Voordelen:
· Inzet van een onafhankelijke arbo-arts
· Investering in preventie en re-integratie
· Toegankelijk voor iedereen, geen maximum aan deelnemers, starters ook welkom
· Bij de meeste crowdsurance partijen zijn er geen uitsluitingen op basis van medisch verleden, leeftijd of beroep
· De netto schenking is niet belast
· Het geld wat niet nodig is voor schenkingen ontvang je terug of je bouwt er een eigen financiële buffer van op en/of je wendt het aan om andere ondernemersrisico’s mee af te dekken (hierin zitten onderling verschillen bij de aanbieders)
Nadelen:
· Maximale schenking en schenkingsduur (twee jaar, bij sommige aanbieders ook de mogelijkheid van vijf jaar)
· Maandelijkse inleg is niet fiscaal aftrekbaar
· (Nog) geen mogelijkheid tot uitkering tot de AOW-leeftijd
· Relatief nieuw op de markt, daarom nog onbekend
Tenslotte kan ervoor worden gekozen geen enkele regeling te treffen en eigen vermogen op te bouwen door te sparen, beleggen of te investeren. Ook kan een werkende partner financiële steun bieden tijdens ziekte, mits deze genoeg verdient. In de praktijk kiezen veel ondernemers voor deze oplossing, omdat zij een verzekering te duur vinden en de voorwaarden daarvan te ingewikkeld. Het kleinschalige van een broodfonds schrikt sommige ondernemers af en crowdsurance is onbekend en daarmee soms (nog) onbemind.
Voordelen:
· Onafhankelijkheid bij voldoende spaargeld
· Eigen keuze in manier van opbouwen
· Laagdrempelig opvangen kortdurende uitval
Nadelen:
· Veel vermogen nodig bij langdurige uitval
· Risico op gedwongen verkoop bezit als de spaarbuffer op is
Wat het beste bij jouw situatie past bepaal je zelf. Veel ondernemers kiezen voor een combinatie: de eerste twee jaar een inkomensgarantie via een broodfonds of crowdsurance. Daarachter hebben zij een AOV verzekering afgesloten voor het risico op blijvende arbeidsongeschiktheid, met een wachttijd van twee jaar. Hierdoor blijft de premie relatief laag.
Zelfstandig Ondernemers biedt een 4-in-1 oplossing. Hierbij dek je vier ondernemersrisico’s met één inleg af. Naast het risico op arbeidsongeschiktheid is dit het risico op een ongeval met blijvend letsel, het risico tijdelijk geen opdrachten te hebben en het positieve risico dat je heel oud wordt, maar niets voor je pensioen geregeld hebt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen alleen het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken.
Heb je nog vragen of wil je meer weten? Bel of WhatsApp met onze professionals via 035-7009710 of mail naar info@zelfstandigondernemers.nl
De kans dat je arbeidsongeschikt raakt tijdens je loopbaan is 10 procent. Vind je het risico om niets geregeld te hebben voor als je tijdelijk niet kunt werken ook te groot? Maar is een AOV ook voor jou niet te doen? Onderzoek dan eens of crowdsurance iets voor jou is.
Wat was dit een spannende week! De aftrap van de volgende stap in de groei van Zelfstandig Ondernemers. Waren we, om zoveel mogelijk zzp’ers te bereiken, in de startfase van ons bedrijf vooral actief op social media, nu bouwen we via een ander kanaal verder aan onze naamsbekendheid. Zelfstandig Ondernemers heeft een radiocommercial, op de landelijke radio!
Zelfstandig ondernemer, bekijk deze eindejaarstips eens goed! Want nu het einde van 2021 nadert, kun je financieel gunstige beslissingen nemen. Dit is hét moment om als zelfstandig ondernemer stil te staan bij wat je nu kunt doen om zo financieel gezond mogelijk aan 2022 te beginnen. Deze 7 tips en aandachtspunten kunnen je harde knaken opleveren!