Blog

Cybercrime: hoe beschermt de zzp’er zich tegen ransomware?

Meer dan 6.000 Nederlandse bedrijven werden in 2021 slachtoffer van ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd. Vooral zzp’ers waren doelwit: tweederde van de slachtoffers is zelfstandig ondernemer. Dat vermeldt het CBS in de cybersecuritymonitor 2022. Ransomware is malware – de afkorting van malicious software, de verzamelnaam van kwaadaardige software – die databestanden versleutelt met als doel om deze later te ontsleutelen in ruil voor losgeld. Om jou tegen deze schadelijke vorm van cybercriminaliteit te beschermen, zetten we een aantal belangrijke tips op een rij. 

12 september 2023
3 minuten
Blog Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

In de moderne digitale wereld vormt ransomware een ernstige bedreiging. Vooral voor zzp’ers, zo blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2022 van het CBS. Als zelfstandig ondernemer is het dus belangrijk om proactieve maatregelen te nemen die jou helpen je tegen deze digitale dreiging te beschermen. 

1. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden 

Het is misschien een open deur, maar je zou ondernemers die geen sterke wachtwoorden gebruiken de kost moeten geven! Kies voor al je accounts en apparaten een ander wachtwoord en maak ze sterk met een onlogische combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd persoonlijke informatie zoals namen of geboortedata. Een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig te beheren is raadzaam. 

    2. Houd software up-to-date

    Cybercriminelen maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in verouderde software, dus zorg ervoor dat je regelmatig updates uitvoert voor je besturingssysteem, antivirussoftware en andere applicaties. Voorkomen is sowieso beter dan genezen: gebruik ook betrouwbare beveiligingssoftware en krachtige antivirus- en antimalwaresoftware op al je apparaten om te helpen bij het detecteren en blokkeren van verdachte digitale activiteiten. 

      3. Open geen verdachte e-mails of bijlagen 

      Nepmails zijn tegenwoordig, met alle hulpmiddelen, amper meer van echt te onderscheiden. Bij twijfel: niet doen. Wees extra voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders of ongevraagde bijlagen. Klik nooit zomaar op links en download al helemaal geen bestanden van bronnen die je niet vertrouwt. Neem het zekere voor het onzekere, want een klik is zo gedaan, maar de gevolgen kunnen groot zijn.  

      Heb je toch (per ongeluk) op een link geklikt of een bijlage geopend? Sluit het programma en je mail meteen af en laat de virusscanner een uitgebreide scan van de computer uitvoeren en schadelijke software verwijderen. Wijzig voor de zekerheid al je wachtwoorden en gebruik tijdelijk een ander apparaat voor belangrijke informatie, totdat je weet dat er geen schadelijke software op je pc staat. 

      4. Wees voorzichtig met externe apparaten 

      Cybercrime woekert niet alleen online. Ook externe apparaten, denk aan USB-sticks, bevatten soms malware die zich binnen jouw systeem kunnen verspreiden zodra je ze aansluit. 

      5. Maak regelmatig een back-up

      Ransomware wordt door cybercriminelen ingezet om losgeld te vragen voor jouw gegevens. Als jij je belangrijke bestanden op een externe, offline locatie hebt opgeslagen, staan zij met lege handen. 

      6. Overweeg een cyberverzekering 

      Een cyberverzekering kan helpen bij het afdekken van kosten bij een ransomware-aanval, zoals losgeldbetaling, herstelkosten en juridische kosten. Maar weet: uit de Cybersecuritymonitor blijkt dat losgeld betalen weinig effectief is. In meer dan de helft van de gevallen werden de versleutelde gegevens na betaling niet of slechts gedeeltelijk vrijgegeven door de criminelen. 

      Lang verhaal kort: je kunt je best doen om jezelf te beschermen, maar in deze digitale wereld is geen enkele maatregel waterdicht. Dus wees vooral waakzaam om het cybercriminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Nog een laatste handige tip: zorg voor een plan B als het je wel overkomt. Weet je bijvoorbeeld hoe je jouw back-up met belangrijke data terugzet? Of wie je direct kunt bellen om alles weer aan de praat te krijgen zodat je werk er niet onder hoeft te lijden. 

        Gerelateerd

        © 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
            |    Privacy & cookies
            |    Reglement

        Meld je hier aan Geregeld