Blog

“De pakketbranche is het Wilde Westen - daar moet een einde aan komen”

Volgens Tweede Kamerlid Gijs van Dijk gaat het al jaren mis in de pakketbezorging en de problemen lijken steeds groter te worden. Flexwerkers en zzp’ers worden door de concurrentiestrijd bij pakketbedrijven en de nieuwe flitsbezorgers (diensten die ‘boodschappen in 10 minuten’ beloven) onderbetaald en onder grote druk ingezet. Volgens het Tweede Kamerlid hebben zij recht op loon naar werken, rustpauzes en goed contact met de werkgever. 

Op z'n minst, zou ik zeggen… 

12 januari 2022
3 minuten
Blog Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

In hun situatie doen pakket- en flitsbezorgers soms ronduit gevaarlijk werk. Niet alleen de betaling voor hun werk is belangrijk. Wat dacht je van een ongevallenverzekering of uitbetaling bij ziekte? Verre van alle bezorgers hebben die. Ze nemen dagelijks risico, maar bouwen geen enkele buffer op voor als het even tegenzit.  

Gijs van Dijk wil de pakketbranche reguleren om schijnconstructies tegen te gaan. Op dit moment worden pakket- en flitsbezorgers nog als freelancer aan het werk gezet. Ze worden per bezorging betaald en hun baas is een app op hun telefoon. 

Hoge druk voor flitsbezorgers 

Hoe sneller ze werken, hoe meer ze verdienen. En dus ligt de druk bij pakket- en flitsbezorgers hoog. Vaak zijn het jonge studenten en scholieren die roekeloos door de stad rijden voor een redelijk loon. Laatst hoorde ik dat één van hen met de fiets in de tramrails terechtkwam. Je kunt je voorstellen wat er met die boodschappen is gebeurd. Twee geschaafde knieën en geen salaris... 

Ondernemersrisico’s 

Is verplicht dienstverband dan de oplossing? Ik weet het niet. Soms kiezen de bezorgers – ondanks dat ze niet goed beschermd worden – zelf voor het zelfstandig ondernemerschap, omdat het fiscaal voordelig is. Misschien willen ze wel helemaal niet in loondienst, zoals Gijs van Dijk voorstelt. Misschien hebben ze vooral een hoger loon nodig, en een aansporing om hun ondernemersrisico's af te dekken.  

Het vangnet dat wij bieden helpt daarbij. Een maandelijks bedrag verzekert je van een AOV, pensioen, spaarpot en ongevallenverzekering in één. Lees hier hoe dat werkt. 

Stabiele toekomst voor zzp’ers 

Freelance pakket- en flitsbezorgers moeten in elk geval bewust zijn van hun keuze en de mogelijkheden hebben om zich van een stabiele toekomst te verzekeren. Zeker als ze worden gemotiveerd om zo snel mogelijk door een drukke stad te rijden, is dat niet altijd een gegeven. Laten we het ‘Wilde Westen’ voor de westernfilms bewaren en de pakketbranche veilig maken voor de freelancers en zzp-ers. 

© 2022 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Woerden, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld