Blog

Financieel gunstige eindejaarstips voor zelfstandig ondernemers

Zelfstandig ondernemer, bekijk deze eindejaarstips eens goed! Want nu het einde van 2021 nadert, kun je financieel gunstige beslissingen nemen. Dit is hét moment om als zelfstandig ondernemer stil te staan bij wat je nu kunt doen om zo financieel gezond mogelijk aan 2022 te beginnen.

Deze 7 tips en aandachtspunten kunnen je harde knaken opleveren!

6 december 2021
3 minuten
Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

1: Check de zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat zelfstandig ondernemers kunnen aftrekken van de winst voordat de belasting wordt berekend. Het bedrag van de zelfstandigenaftrek daalt volgend jaar van € 6.670 naar € 6.310. 

2: Check eventuele aanspraak op KIA

Als je dit jaar meer dan € 2.400 investeert, heb je mogelijk recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrek op de winst. De aftrek loopt af naarmate je meer investeert. Het kan daarom interessant zijn om dit jaar nog investeringen te doen. Of, als je al veel geïnvesteerd hebt, dit juist uit te stellen naar 2022.

3: Gebruik vrije ruimte WKR

De vrije ruimte in de werkkostenregeling bedraagt dit jaar vanwege COVID 3% tot een loonsom van € 400.000 en 1,18% over het meerdere. In 2022 stopt deze verruiming. Gebruik de vrije ruimte dus zo mogelijk nog dit jaar, want ongebruikte vrije ruimte kun je niet doorschuiven naar 2022.

4: Verwerk je in- en verkoopfacturen aan het einde van het jaar 

Bij je btw-aangifte is de factuurdatum leidend, niet de betaaldatum. Bij het boeken van je omzet in de administratie draait het om het jaar waarin je de diensten hebt geleverd. Ook bij de inkoopfacturen is de factuurdatum, en niet de betaaldatum, leidend. 

5: Investeringen afschrijven

Heb je nieuwe investeringen opgenomen als activa om op af te schrijven? De aanschaf van bedrijfsmiddelen hoger van dan € 450 moet je afschrijven. Je verdeelt de kosten van het bedrijfsmiddel over de jaren waarin je hiervan gebruikmaakt.

6: Haal de bezem door je administratie

Het einde van het jaar is een mooi moment om je administratie eens goed op te schonen. 

7: Regel je financiële voorzieningen dit jaar nog

Heb je al iets geregeld voor het geval je ziek wordt of een ongeval krijgt? Heb je een financiële buffer voor momenten dat het even tegenzit? Bij Zelfstandig Ondernemers regel je het afdekken van al je ondernemersrisico’s in één vangnet. Sluit je nog dit jaar bij ons aan en betaal geen inschrijfkosten!

Stel jouw vangnet hier samen, nu tot 31 december met €125 korting!

© 2022 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Woerden, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement