Blog

Geef ook jouw mening over de verplichte AOV voor zzp’ers

De overheid heeft een consultatie geopend waar iedereen zijn mening kan geven over het wetsvoorstel voor de verplichte AOV voor zzp’ers vanaf 2027. De nieuwe wet is bedoeld om zelfstandigen te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid en de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Dit vangnet lijkt een stap in de goede richting, maar de meningen zijn verdeeld. Wat vind jij? Dit is jouw kans om je stem te laten horen. 

24 juni 2024
4 min
Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Je mening geven over nieuwe wetten en regels, voordat ze definitief worden? Dat kan! De overheid verzamelt via een online consultatie ideeën van burgers en bedrijven over wetsvoorstellen. Je kunt nu je mening geven over de Verplichte AOV voor zzp’ers via de consultatiepagina van de overheid. 

Jouw invloed op de verplichte AOV  

Zelfstandigen vinden dat ze zelf de keuze moeten hebben en zijn bezorgd over de invulling van de Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ). Dit is het moment om invloed uit te oefenen op de uiteindelijke vorm van deze wet. Door je mening te geven, kun je bijdragen aan een regeling die beter aansluit bij de behoeften en wensen van zelfstandigen. Of je nu voor of tegen de verplichte AOV bent, of goede inhoudelijke suggesties of alternatieven weet; jouw reactie telt. Dus, denk mee en laat je stem horen!  

Waarom een verplichte AOV? 

Het aantal zelfstandig ondernemers in Nederland stijgt elk jaar en veel van hen kiezen er momenteel voor zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid vanwege de hoge kosten. Het kabinet wil met deze verzekeringsplicht alle werkenden beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en tegelijkertijd de kosten en risico's voor de samenleving verkleinen. Wat houden de plannen van het kabinet precies in? In onze kennisbank plaatsten wij al een artikel met de antwoorden op 5 meest gestelde vragen over de verplichte AOV voor zelfstandigen 

Heb jij al iets geregeld? 

Aangezien ziekte niet wacht tot 2027, is het verstandig nu al iets te regelen om een inkomen te blijven houden als je (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt. Het financiële vangnet van Zelfstandig Ondernemers is specifiek ontworpen om te voorzien in de behoeften van zzp’ers. Vooral in het licht van de aanstaande verplichte AOV met een wachttijd is onze crowdsurance-oplossing ideaal voor zzp’ers die zich willen beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid in die wachttijd.

Met ons ondernemersvangnet regel je namelijk tijdens arbeidsongeschiktheid een maandelijkse schenking voor de eerste twee jaar dat je ziek bent, zodat je niet zonder inkomen komt te zitten. Wist je dat van alle ziektegevallen meer dan 99 procent binnen twee jaar weer aan het werk is? 

© 2024 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld