Blog

Het belang van een AOV: Henny werd ziek en kon niet meer werken

In de wereld van het ondernemerschap krijg je veel uitdagingen en onzekerheden voor je kiezen. Maar wat gebeurt er als je wordt getroffen door ziekte en daardoor (tijdelijk) niet meer kunt werken? Het overkwam Henny Venekamp. Maar gelukkig had ze iets geregeld. “Dankzij mijn deelname aan Zelfstandig Ondernemers had ik niet alleen een financieel vangnet, maar ook ondersteuning bij wat ik het liefst wilde: weer aan de slag gaan.” 

21 november 2023
4 min
Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Starten als zelfstandig ondernemer 

Na 28 jaar trouwe dienst bij KLM, waarvan de laatste vijf jaar als internationaal HR-manager, nam het leven van Henny Venekamp in 2017 pas echt een vlucht. Ze zegde haar baan op en waagde een sprong in het diepe; ze zette haar eigen onderneming voor coaching en therapie op. “Ik was voor mijn werk veel op reis en mijn baan werd steeds drukker. Tegelijkertijd was ik op een moment in mijn leven beland waarop ik dacht: is dit het nou? De rest van mijn leven? Ik zag in mijn dagelijks werk hoe mensen tegen muren liepen, maar zelf liep ik ook vast.”  

“Ik vond antwoorden op hoe ik meer rust voor mezelf kon creëren in mijn hectische bestaan en raakte daar zo in geïnteresseerd en door gefascineerd dat ik ook anderen wilde helpen. Ik begon naast mijn werk met een opleiding tot PRI-therapeut en coach en toen er in 2017 binnen KLM een reorganisatie aanstaande was, dacht ik: misschien is dit wel het moment om de sprong te wagen.” 

Een AOV: wel of niet regelen? 

Zo geschiedde: Henny Venekamp Coaching & Therapie was een feit. En dan ben je als zzp’er opeens zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen en pensioen. Henny had overwogen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, maar de hoge kosten weerhielden haar ervan. “Voor dat bedrag wilde ik het echt niet doen, ik was namelijk nooit ziek, dus ik dacht: het komt wel goed. Maar op de een of andere manier, in de COVID-tijd, ging ik me toch afvragen wat er zou gebeuren als ik wél ziek zou worden en niet kon werken. Ik vond mezelf opeens heel onverantwoord bezig.” 

Henny heeft een blauwe maandag bij een broodfonds gezeten, maar dat bleek niet echt haar ding. “Ik vond dat er te weinig controle op het ziekteproces van de mensen was, het voelde voor mij iets te vrijblijvend. Zelfstandig Ondernemers was precies wat ik zocht, maar dan een niet zo dure versie. Ik volgde een webinar, waarin een klein groepje ondernemers in een behapbaar uur informatie krijgen over het financiële vangnet. Ik was eigenlijk meteen in dat uurtje om. Het was betaalbaar en ik vond dat je voor die lage inleg verrassend veel zou krijgen als je door ziekte niet kon werken, ik bedoel: ik hoef niet rijk te worden, maar het wel financieel redden als ik ziek word.” 

Het vangnet van Zelfstandig Ondernemers 

En dat werd ze. “Drie maanden nadat ik me bij Zelfstandig Ondernemers had aangemeld kreeg ik corona, en ik kamp nog steeds LongCOVID. Ik voelde me een beetje schuldig tegenover Zelfstandig Ondernemers, maar ik kon er echt niets aan doen en ik was ook enorm opgelucht. Alsof een engeltje het me heeft ingefluisterd.”  

Behalve over het financiële vangnet is Henny ook zeer te spreken over de persoonlijke ondersteuning van Zelfstandig Ondernemers. “Ik ben zo enthousiast dat ik iedere zelfstandige in mijn omgeving adviseer om zich aan te sluiten. Ik heb in mijn proces een mix gezien van professionaliteit met veel kennis én een persoonlijke touch, ze leven en voelen met je mee. Ik heb me geen seconde onder druk gezet gevoeld, terwijl ze wel op een heel fijne manier de vinger aan de pols hielden. Ze dachten ook echt met me mee en vanaf het moment dat ik het kon, zijn we samen weer gaan opbouwen. Dat wilde ik zelf natuurlijk ook dolgraag; steeds weer proberen en zolang het goed voelt stapjes blijven maken. Het voelde niet als moeten, maar als willen. En de mensen van Zelfstandig Ondernemers doen dat heel begripvol, ondersteunend en opbouwend. Daarom vind ik Zelfstandig Ondernemers menselijker dan een grote anonieme verzekeraar en iets minder vrijblijvend dan een broodfonds, want die ondersteuning om weer te re-integreren heeft mij erg goed geholpen.” 

Back in business dankzij crowdsurance 

Mijn casemanager heeft me ongedwongen weer in het zadel geholpen, heel sociaal en op mijn tempo. Als ik tijdens het opbouwen een terugval kreeg, dan kon ik dat aankaarten en bekeken we de situatie opnieuw. Er zaten echt wel periodes tussen dat ik het echt even niet meer wist. Geloof me: het is zo moeilijk als je lijf niet doet wat je hoofd wil. Niemand weet nog wat werkt bij LongCOVID, maar ik voelde me bij Zelfstandig Ondernemers serieus genomen. We hadden maandelijks contact over hoe het ging. Over hoe ik me voelde, niet om te bespreken: ‘Ja, hallo, je zit er nu een jaar in, nu wordt het tijd om…’.   

En als de wil er van twee kanten is, en het kan, dan ga je stappen maken. Het helpt ook dat ik superleuk werk heb en als zelfstandig ondernemer gewoon heel graag weer naar die 100 procent wil. Want ik heb superveel plannen. Dat is het namelijk wel: als je stilzit, krijg je juist heel veel plannen. Ik heb er weer helemaal zin in!  

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld