Blog

Hoe bespaar je energie als zzp’er?

De energieprijzen zijn nog steeds hoger dan we gewend zijn. En naar verwachting zakken ze niet op korte termijn terug naar het oude niveau. De overheid grijpt in door huishoudens én zzp’ers te hulp te schieten met het zogenaamde prijsplafond. De koude maanden staan op de loer; wat kun je als zzp’er zelf doen om energie te besparen én de financiële schade te beperken? We geven een paar tips om eens in te duiken. 

14 november 2022
4 min
Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Wel of geen zakelijk energiecontract?

Werk je thuis? Check dan eens of een zakelijk energiecontract voor jou voordeliger zou kunnen uitpakken. Het enige wat je nodig hebt is een KVK-inschrijving op je huisadres. Let op: laat je niet verleiden door verkopers, maar onderzoek (of laat onderzoeken) of het met jouw verbruik wel voordeliger is dan je huidige energiecontract.

Belastingvoordeel op zakelijke energie

Ben je zzp’er en heb je kantoor aan huis, dan kun je besparen door zakelijke energiekosten af te trekken. Ook kun je eens bekijken of je btw kunt aftrekken voor het deel van de energiekosten die zijn toe te schrijven aan jouw kantoor aan huis. Kijk hier of je in aanmerking komt voor aftrek.

Verduurzaam je thuiskantoor

Hier komen de grote inkoppers: isoleren, zonnepanelen en ledverlichting. Maar kijk ook eens of een warmtepomp voor jou een optie is. Een warmtepomp is een elektrisch of hybride alternatief voor een cv-ketel op gas en je kunt subsidie krijgen als je er een koopt.

Bespaar met slimme gadgets

Er zijn twee slimme oplossingen om niet onnodig energie te verbruiken. Met een slimme thermostaat verwarm je jouw werkplek nooit onnodig. Hij snapt jouw ritme en past zich automatisch aan als jij je een keer niet aan je vaste gewoontes houdt. Maar denk ook eens aan een veegschakelaar. Dat is een soort tijdklok die binnenverlichting op voorgeprogrammeerde tijdstippen uitzet.


Pas je eigen gedrag aan

Een energiezuinig leven begint bij jezelf. Een paar tips om energie te besparen:

  • Verwarm alleen de plek waar je bent. Zit je in één kamer te werken, moet in de rest van het huis dan ook de verwarming aan? 
  • Oude apparatuur verbruikt vaak meer energie dan nieuwe. Let bij de aankoop van je apparaten dus op het energielabel. 
  • Slapende apparaten verbruiken stiekem toch stroom. Zet je computer aan het einde van de dag uit en haal je telefoonoplader uit het stopcontact als je hem niet gebruikt. 
  • Zet een uur voor je klaar bent met werken de verwarming alvast uit. 
  • Weet wat je verbruikt. Bij de energiebedrijven kun je nu tot op de dag zelf kijken wat je verbruikt; hou je verbruik eens in de gaten. En schakel bij als het de spuigaten uitloopt.
  • Tot slot: pak je biezen! Doe je lichten uit, draai je thermostaat omlaag en ga bijvoorbeeld in de bibliotheek of bij je klant werken. Daar staat de kachel toch al aan…


Andere ondernemerskosten

Duik eens in je vaste lasten. Als de energieprijzen duurder worden, kun je misschien op andere terreinen besparen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het ondernemersvangnet van Zelfstandig Ondernemers: arbeidsongeschiktheid, pensioen, ongevallen en spaarpot samen geregeld. Al vanaf €75 per maand.

© 2024 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld