De energieprijzen zijn nog steeds hoger dan we gewend zijn. En naar verwachting zakken ze niet op korte termijn terug naar het oude niveau. De overheid grijpt in door huishoudens én zzp’ers te hulp te schieten met het zogenaamde prijsplafond. De koude maanden staan op de loer; wat kun je als zzp’er zelf doen om energie te besparen én de financiële schade te beperken? We geven een paar tips om eens in te duiken.
Wel of geen zakelijk energiecontract?
Werk je thuis? Check dan eens of een zakelijk energiecontract voor jou voordeliger zou kunnen uitpakken. Het enige wat je nodig hebt is een KVK-inschrijving op je huisadres. Let op: laat je niet verleiden door verkopers, maar onderzoek (of laat onderzoeken) of het met jouw verbruik wel voordeliger is dan je huidige energiecontract.
Belastingvoordeel op zakelijke energie
Ben je zzp’er en heb je kantoor aan huis, dan kun je besparen door zakelijke energiekosten af te trekken. Ook kun je eens bekijken of je btw kunt aftrekken voor het deel van de energiekosten die zijn toe te schrijven aan jouw kantoor aan huis. Kijk hier of je in aanmerking komt voor aftrek.
Verduurzaam je thuiskantoor
Hier komen de grote inkoppers: isoleren, zonnepanelen en ledverlichting. Maar kijk ook eens of een warmtepomp voor jou een optie is. Een warmtepomp is een elektrisch of hybride alternatief voor een cv-ketel op gas en je kunt subsidie krijgen als je er een koopt.
Bespaar met slimme gadgets
Er zijn twee slimme oplossingen om niet onnodig energie te verbruiken. Met een slimme thermostaat verwarm je jouw werkplek nooit onnodig. Hij snapt jouw ritme en past zich automatisch aan als jij je een keer niet aan je vaste gewoontes houdt. Maar denk ook eens aan een veegschakelaar. Dat is een soort tijdklok die binnenverlichting op voorgeprogrammeerde tijdstippen uitzet.
Pas je eigen gedrag aan
Een energiezuinig leven begint bij jezelf. Een paar tips om energie te besparen:
Andere ondernemerskosten
Duik eens in je vaste lasten. Als de energieprijzen duurder worden, kun je misschien op andere terreinen besparen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het ondernemersvangnet van Zelfstandig Ondernemers: arbeidsongeschiktheid, pensioen, ongevallen en spaarpot samen geregeld. Al vanaf €75 per maand.
In de wereld van het ondernemerschap krijg je veel uitdagingen en onzekerheden voor je kiezen. Maar wat gebeurt er als je wordt getroffen door ziekte en daardoor (tijdelijk) niet meer kunt werken? Het overkwam Henny Venekamp. Maar gelukkig had ze iets geregeld. “Dankzij mijn deelname aan Zelfstandig Ondernemers had ik niet alleen een financieel vangnet, maar ook ondersteuning bij wat ik het liefst wilde: weer aan de slag gaan.”
In 'Nu Eerst Koffie' gaan we maandelijks op bezoek bij inspirerende ondernemers. Van cameramensen tot hoveniers en goudsmeden. Waar doen ze het voor? Deze maand met Tim Buijs, boekhouder en consultant. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?
Als zelfstandig ondernemer zijn er altijd al belangrijke zaken die je aan het einde van het jaar moet weten en overwegen met betrekking tot je pensioenopbouw. Nu in juni de Wet toekomst pensioenen (WTP) – met de afspraken uit het Pensioenakkoord – in werking is getreden, raden we het al helemaal aan hier in te (laten) duiken. Zo kun jij je als zzp’er nu bijvoorbeeld vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds en kun je fiscaal aantrekkelijker bijstorten.