Blog

Ondernemen met reserves

Wees er altijd op voorbereid dat er iets onverwachts kan gebeuren. Heel cliché diende het mij eerst te overkomen voordat ik de noodzaak van een ruime buffer inzag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, ik heb dit op de harde manier geleerd. Mij overkomt dit nu niet meer. Zorg dat het jou ook niet overkomt!

10 augustus 2021
2 minuten
Blog Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Financiële gezondheid

Het is een open deur bij zelfstandig ondernemers het belang te benadrukken van een spaarpotje voor onvoorziene omstandigheden. Iedere zelfstandig ondernemer zal beamen dat het verstandig is vet op de botten te hebben in de vorm van een financiële buffer.

Toch hebben veel zelfstandig ondernemers een spaarpotje waar ze slechts drie maanden mee vooruit kunnen. Een financiële reserve om een paar maanden zonder opdrachten te overbruggen. Mits er geen onvoorziene omstandigheden plaatsvinden.

Onvoorziene omstandigheden. Het klinkt heel abstract en het klinkt als iets wat jou niet overkomt. Zo dacht ik er tenminste zelf over. Toch overkwam ook mij ooit iets onvoorziens als zelfstandig ondernemer. Een samenloop van omstandigheden zorgde ervoor dat ik onvoorzien grote uitgaven had, die ik financieel niet kon opvangen vanuit mijn reserves.

De graadmeter voor financiële gezondheid van veel zelfstandig ondernemers is de werkvoorraad. Zit je de komende maanden volgeboekt en moet je regelmatig nee verkopen? Zijn je cijfers in de afgelopen periode gunstig geweest en ziet de toekomst er rooskleurig uit? Dan maak je je waarschijnlijk niet zoveel zorgen om je financiën. Wees er echter altijd op voorbereid dat er iets onverwachts kan gebeuren. Een niet begrote financiële tegenslag kan zomaar ten koste gaan van je gunstige liquiditeitspositie. De meeste bedrijven gaan niet ten onder aan een slechte solvabele positie, maar wel aan een negatieve liquide positie.

Noodzaak ruime buffer

Heel cliché diende het mij eerst te overkomen voordat ik de noodzaak van een ruime buffer inzag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, ik heb dit op de harde manier geleerd. Mij overkomt dit nu niet meer. Zorg dat het jou ook niet overkomt!

Hoe Zelfstandig Ondernemers jou kan helpen?
Neem een kijkje op onze speciale pagina over sparen

© 2022 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Woerden, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld