Welke stappen moet je ondernemen als je wil starten als zzp’er? Het lijstje met praktische tips hoest ik dolgraag voor je op. Maar die lijstjes staan al in hapklare brokken voor je klaar op de site van de KVK of na één zoekopdracht op Google. Laat ík op deze plek bij het begin beginnen…
Waarom wil je zzp’er worden? Ik zoom liever in op deze vraag, die vóór de praktische uitwerking ligt. Heb je behoefte aan de vrijheid die het zelfstandig ondernemerschap biedt? Denk je als zzp’er meer te kunnen verdienen? Of word je min of meer in een zzp-constructie gedwongen, ook wel schijnzelfstandigheid genoemd?
Het zelfstandig ondernemerschap kan inderdaad een gevoel van vrijheid geven. Je kunt immers zelf je werktijden en opdrachten bepalen. Je werkzaamheden kunnen heel divers zijn, omdat je voor verschillende opdrachtgevers werkt. En je bent zelf verantwoordelijk voor alle processen; van het genereren van opdrachten tot de administratie.
Sta je er als zzp’er dan helemaal alleen voor? De verantwoordelijkheid van je ondernemerschap ligt in ieder geval wel echt bij jou. Veilig terugvallen op werknemersverzekeringen kan bijvoorbeeld niet (meer). Zorg er in eerste instantie dus voor dat je in ieder geval zelf iets regelt voor het afdekken van je inkomen als deze plotseling wegvalt.
(Startende) zzp’ers kunnen een beroep doen op regelingen die in het leven zijn geroepen om ze een steuntje in de rug te geven. Zo heb je recht op belastingkortingen in je eerste boekjaar, dit heet starterskorting. Ook heb je recht op de zogenaamde MKB-korting. Samen geven de twee je meer financiële ruimte om op te starten.
Mocht je als zzp'er toch in tijdelijke problemen komen, dan kun je in bepaalde gevallen ook een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, de Bbz. Deze regeling wordt uitgevoerd door je gemeente.
Tot slot kun je als zzp’ers starten vanuit de WW, onder bepaalde voorwaarden. Zo heb je direct een (beperkt) inkomen terwijl je start.
Maar wat mij betreft begint het ondernemerschap dus met de vraag waarom je zzp’er wil worden. Vertaal dit naar een ondernemingsplan, waarin je het ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’ beschrijft en dit cijfermatig staaft. Een ondernemingsplan is altijd nodig om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld starterskredieten of een lening bij de bank.
Wie het meest heeft aan het ondernemingsplan ben je echter zelf, omdat je er helder in verwoordt wat je missie en doelstellingen zijn. Dan weet je altijd waarvoor je het doet! En kun je vervolgens googlen naar de lijstjes met praktische tips voor de startende zzp’er, of linea recta naar kvk.nl gaan natuurlijk. Heel veel succes met het starten van je eigen bedrijf!
Je gaat starten als zzp’er, de kogel is door de kerk! Een eigen bedrijf beginnen is tegenwoordig vrij makkelijk gedaan, maar toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je op weg met deze 7 stappen voor de kersverse zelfstandig ondernemer.
Niets is zo veranderlijk als de maatregelen die worden genomen in coronatijd. Daarom hebben we alle geüpdate belastingmaatregelen voor jou op een rijtje gezet.
Het einde van het jaar is voor veel mensen een moment om de balans op te maken. Heb je een goed jaar achter de rug? Wat zijn je verwachtingen voor 2021? Wij geven je graag nog enkele belastingtips waar je in 2021 je voordeel mee kunt doen.