Blog

Een AOV voor startende ondernemers

Wist je dat je je vrijwillig kunt laten verzekeren voor de Ziektewet en WIA als je start als zelfstandig ondernemer? Voor de ondernemer is er met betrekking tot sociale zekerheid bijna niets geregeld. Wat veel zelfstandig ondernemers echter niet weten, is dat de startende ondernemer de mogelijkheid wordt geboden om de Ziektewet en de WIA vrijwillig voort te zetten. We leggen het uit.

17 oktober 2022
4 min
Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Starten met een voorsprong

Heb je plannen om voor jezelf te beginnen of ben je net gestart als zelfstandig ondernemer? Anders dan in loondienst, ben je als zzp’er niet standaard verzekerd tegen financiële risico’s. Als jou iets overkomt, kan dat grote gevolgen hebben. Je hebt verschillende opties om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Als starter heb je het voordeel dat je nog recht hebt op de Ziektewet en WIA, die je als werknemer automatisch al had. Dit geldt alleen als je voor je start als ondernemer verplicht verzekerd was. Maar wees er wel op tijd bij!

Binnen 13 weken

Met de voortzetting van de Ziektewet en de WIA behoud je bij ziekte het recht op een uitkering. Zowel tijdens de eerste 104 weken (Ziektewet) als daarna (WIA). Maar let op! De kanttekening van het UWV: de startende ondernemer moet dit aanvragen binnen dertien weken na het einde van de verplichte verzekering die je als werknemer had. Voor deze verzekering betaal je premie (afhankelijk van jouw te verzekeren dagloon) aan het UWV.

Uitkering bij ziekte

Word je ziek en heb je de Ziektewet verzekering afgesloten, dan ben je de eerste twee jaar verzekerd van een uitkering. De hoogte van de uitkering is gebaseerd op het dagloon dat je hebt verzekerd en het verlies aan inkomen als gevolg van de ziekte. Er zit wel een limiet aan het bedrag: in 2022 is het maximum dagloon dat je kunt verzekeren €228,76.

Langdurige arbeidsongeschiktheid

Wil je ook na die eerste twee jaar nog verzekerd zijn van financiële zekerheid? Dan kun je je als startende ondernemer, naast de Ziektewet, ook vrijwillig verzekeren voor de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dan krijg je ook na twee jaar ziekte een uitkering. Dit geldt zowel voor jou als starter met een eigen bedrijf als voor meewerkende partners. Ook deze vrijwillige verzekering moet binnen dertien weken na het einde van de verplichte WIA-verzekering worden aangevraagd.

Inkomensadvies

Heb je inkomensadvies nodig als (startende) zelfstandig ondernemer? Alle medewerkers van Zelfstandig Ondernemers zijn geregistreerd inkomensadviseur. Bel ons gerust voor vragen, we helpen je graag verder. 


Risico’s voor zzp’ers

Uiteraard kun je ook bij ons je risico op arbeidsongeschiktheid afdekken. Het belangrijkst vinden wij het echter dat je íets regelt om je financiële risico’s te minimaliseren. Kies wat het best bij jouw situatie past. Dat kan bovenstaande vrijwillige verzekering via het UWV zijn. Een reguliere AOV bij een verzekeraar. Je aansluiten bij een Broodfonds. Of bij een crowdsurance-partij als Zelfstandig Ondernemers. Meer weten? Klik hier!

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Bel of WhatsApp met onze professionals via 035-7009710 of mail naar info@zelfstandigondernemers.nl.

Gerelateerd

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld