Wist je dat je je vrijwillig kunt laten verzekeren voor de Ziektewet en WIA als je start als zelfstandig ondernemer? Voor de ondernemer is er met betrekking tot sociale zekerheid bijna niets geregeld. Wat veel zelfstandig ondernemers echter niet weten, is dat de startende ondernemer de mogelijkheid wordt geboden om de Ziektewet en de WIA vrijwillig voort te zetten. We leggen het uit.
Starten met een voorsprong
Heb je plannen om voor jezelf te beginnen of ben je net gestart als zelfstandig ondernemer? Anders dan in loondienst, ben je als zzp’er niet standaard verzekerd tegen financiële risico’s. Als jou iets overkomt, kan dat grote gevolgen hebben. Je hebt verschillende opties om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Als starter heb je het voordeel dat je nog recht hebt op de Ziektewet en WIA, die je als werknemer automatisch al had. Dit geldt alleen als je voor je start als ondernemer verplicht verzekerd was. Maar wees er wel op tijd bij!
Binnen 13 weken
Met de voortzetting van de Ziektewet en de WIA behoud je bij ziekte het recht op een uitkering. Zowel tijdens de eerste 104 weken (Ziektewet) als daarna (WIA). Maar let op! De kanttekening van het UWV: de startende ondernemer moet dit aanvragen binnen dertien weken na het einde van de verplichte verzekering die je als werknemer had. Voor deze verzekering betaal je premie (afhankelijk van jouw te verzekeren dagloon) aan het UWV.
Uitkering bij ziekte
Word je ziek en heb je de Ziektewet verzekering afgesloten, dan ben je de eerste twee jaar verzekerd van een uitkering. De hoogte van de uitkering is gebaseerd op het dagloon dat je hebt verzekerd en het verlies aan inkomen als gevolg van de ziekte. Er zit wel een limiet aan het bedrag: in 2022 is het maximum dagloon dat je kunt verzekeren €228,76.
Langdurige arbeidsongeschiktheid
Wil je ook na die eerste twee jaar nog verzekerd zijn van financiële zekerheid? Dan kun je je als startende ondernemer, naast de Ziektewet, ook vrijwillig verzekeren voor de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Dan krijg je ook na twee jaar ziekte een uitkering. Dit geldt zowel voor jou als starter met een eigen bedrijf als voor meewerkende partners. Ook deze vrijwillige verzekering moet binnen dertien weken na het einde van de verplichte WIA-verzekering worden aangevraagd.
Inkomensadvies
Heb je inkomensadvies nodig als (startende) zelfstandig ondernemer? Alle medewerkers van Zelfstandig Ondernemers zijn geregistreerd inkomensadviseur. Bel ons gerust voor vragen, we helpen je graag verder.
Risico’s voor zzp’ers
Uiteraard kun je ook bij ons je risico op arbeidsongeschiktheid afdekken. Het belangrijkst vinden wij het echter dat je íets regelt om je financiële risico’s te minimaliseren. Kies wat het best bij jouw situatie past. Dat kan bovenstaande vrijwillige verzekering via het UWV zijn. Een reguliere AOV bij een verzekeraar. Je aansluiten bij een Broodfonds. Of bij een crowdsurance-partij als Zelfstandig Ondernemers. Meer weten? Klik hier!
Heb je nog vragen of wil je meer weten? Bel of WhatsApp met onze professionals via 035-7009710 of mail naar info@zelfstandigondernemers.nl.
In de wereld van het ondernemerschap krijg je veel uitdagingen en onzekerheden voor je kiezen. Maar wat gebeurt er als je wordt getroffen door ziekte en daardoor (tijdelijk) niet meer kunt werken? Het overkwam Henny Venekamp. Maar gelukkig had ze iets geregeld. “Dankzij mijn deelname aan Zelfstandig Ondernemers had ik niet alleen een financieel vangnet, maar ook ondersteuning bij wat ik het liefst wilde: weer aan de slag gaan.”
In 'Nu Eerst Koffie' gaan we maandelijks op bezoek bij inspirerende ondernemers. Van cameramensen tot hoveniers en goudsmeden. Waar doen ze het voor? Deze maand met Tim Buijs, boekhouder en consultant. Hoe regelt hij zijn bestaan als zelfstandig ondernemer?
Als zelfstandig ondernemer zijn er altijd al belangrijke zaken die je aan het einde van het jaar moet weten en overwegen met betrekking tot je pensioenopbouw. Nu in juni de Wet toekomst pensioenen (WTP) – met de afspraken uit het Pensioenakkoord – in werking is getreden, raden we het al helemaal aan hier in te (laten) duiken. Zo kun jij je als zzp’er nu bijvoorbeeld vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds en kun je fiscaal aantrekkelijker bijstorten.