Blog

Tikkie, jij betaalt weer!

Met crowdsurance heb je al vanaf € 1 per dag een AOV. Of nou ja, het kan ook opeens € 4 zijn. Of € 3. Snap jij het nog? Lydia vertelt in haar blog hoe het zit. 

15 juni 2021
2 minuten
Blog Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een schenkkring. Bekende schenkkringen zijn de broodfondsen, maar crowdsurance is ook bij andere partijen steeds meer in opkomst. Klinkt heel interessant, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Crowdsurance

Bij crowdsurance openen deelnemers een eigen aparte bankrekening en storten hier maandelijks geld op. Voor donaties aan zieke deelnemers ontvang je een tikkie. Een algoritme bepaalt hierbij wie er aan de beurt is om te doneren en hoeveel je dient te doneren. Dit algoritme selecteert dus een aantal deelnemers die in die maand doneren, de hoogte van de donatie is afhankelijk van het ziektepercentage.

Rad van fortuin

Dit systeem klinkt niet heel transparant. Wat gebeurt er als andere deelnemers de tikkies negeren? En krijgt iedereen evenveel tikkies? Aanbieders adverteren met deelname voor slechts € 1 per dag, maar geven in de kleine letters aan dat het ook voor kan komen dat je € 120 per maand betaalt. Daar zit nogal een verschil tussen. Als je het mij vraagt lijkt dit algoritme meer op een rad van fortuin. Het is elke maand weer een verrassing.

Een euro per dag?

In welk geval betaal je eigenlijk bij deze aanbieders maar € 1 per dag? En zijn daar de maandelijkse deelnamekosten en de bankkosten in meegenomen? Die euro per dag gaat in ieder geval uit van een heel laag ziekteverzuim. Wel wordt aangegeven dat iedereen maximaal 6% van zijn gekozen uitkering betaalt. Bij de meest gekozen uitkering van € 2000 wordt die euro in dat geval ineens € 4 per dag. Eh…dat is vier keer zoveel! En daar komen de kosten nog bij. Dus ‘tikkie, jij betaalt weer, we zeggen vooraf niet hoeveel’….

Zakelijke beheerrekening

Zelfstandig Ondernemers heeft ook een schenkkring, maar werkt met een zogeheten zakelijke beheerrekening. Schenkingen aan zieke deelnemers worden door ons betaald vanaf deze beheerrekening. Hetzelfde solidariteitsprincipe, met elkaar voor elkaar, maar dan professioneel uitgevoerd. Je saldo, je inleg en de schenkingen zijn daarbij 24/7 voor jou inzichtelijk via ons AOV portaal. Je hoeft dus zelf niets over te maken, je ontvangt één maandelijkse schenking, geen tientallen kleine bedragen als je ziek bent, en je ziet altijd precies wat er gebeurt. En bij ons geen onaangename verrassingen. Jouw inleg is elke maand hetzelfde bedrag. Altijd. Zonder bijkomende kosten. Wel zo eerlijk, makkelijk en transparant toch?

Gerelateerd

Blog
24 juni 2024
4 min

Geef ook jouw mening over de verplichte AOV voor zzp’ers

De overheid heeft een consultatie geopend waar iedereen zijn mening kan geven over het wetsvoorstel voor de verplichte AOV voor zzp’ers vanaf 2027. De nieuwe wet is bedoeld om zelfstandigen te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid en de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Dit vangnet lijkt een stap in de goede richting, maar de meningen zijn verdeeld. Wat vind jij? Dit is jouw kans om je stem te laten horen.

Blog
13 juni 2024
4 min

Meer gemak voor zzp’ers dankzij het nieuwe portaal van Zelfstandig Ondernemers

Wij willen dat zzp’ers dát kunnen doen waarom ze voor zichzelf zijn begonnen; hun vak uitoefenen én ondernemen. Daarom hebben wij ons als doel gesteld dat wij het zelfstandig ondernemers zo makkelijk mogelijk maken. Niet alleen op het gebied van arbeidsongeschiktheid (AOV), pensioen en verzekeringen, maar ook met het nieuwe portaal van Zelfstandig Ondernemers. Dat is speciaal ontworpen voor onze deelnemers en biedt veel handige functies in één gebruiksvriendelijk overzicht.

Blog
30 april 2024
5 minuten

Zzp’ers staan sterk, maar wees voorzichtig

Door de groeiende fiscale verschillen tussen zzp’ers en uitzendkrachten is de positie van de zzp’er sterker. Bovendien ligt het werk dankzij de historisch krappe arbeidsmarkt en de opkomst van werkplatformen voor het oprapen én kunnen zzp’ers ook nog eens de tarieven omhoog gooien. De rollen zijn dus omgedraaid: werkgevers hebben niet langer de macht. Niet gek dus dat steeds meer mensen voor een zelfstandig bestaan kiezen. Maar wees gewaarschuwd; het is niet alles goud wat er blinkt…

© 2024 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld