Blog

Tikkie, jij betaalt weer!

Met crowdsurance heb je al vanaf € 1 per dag een AOV. Of nou ja, het kan ook opeens € 4 zijn. Of € 3. Snap jij het nog? Lydia vertelt in haar blog hoe het zit. 

15 juni 2021
2 minuten
Blog Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een schenkkring. Bekende schenkkringen zijn de broodfondsen, maar crowdsurance is ook bij andere partijen steeds meer in opkomst. Klinkt heel interessant, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Crowdsurance

Bij crowdsurance openen deelnemers een eigen aparte bankrekening en storten hier maandelijks geld op. Voor donaties aan zieke deelnemers ontvang je een tikkie. Een algoritme bepaalt hierbij wie er aan de beurt is om te doneren en hoeveel je dient te doneren. Dit algoritme selecteert dus een aantal deelnemers die in die maand doneren, de hoogte van de donatie is afhankelijk van het ziektepercentage.

Rad van fortuin

Dit systeem klinkt niet heel transparant. Wat gebeurt er als andere deelnemers de tikkies negeren? En krijgt iedereen evenveel tikkies? Aanbieders adverteren met deelname voor slechts € 1 per dag, maar geven in de kleine letters aan dat het ook voor kan komen dat je € 120 per maand betaalt. Daar zit nogal een verschil tussen. Als je het mij vraagt lijkt dit algoritme meer op een rad van fortuin. Het is elke maand weer een verrassing.

Een euro per dag?

In welk geval betaal je eigenlijk bij deze aanbieders maar € 1 per dag? En zijn daar de maandelijkse deelnamekosten en de bankkosten in meegenomen? Die euro per dag gaat in ieder geval uit van een heel laag ziekteverzuim. Wel wordt aangegeven dat iedereen maximaal 6% van zijn gekozen uitkering betaalt. Bij de meest gekozen uitkering van € 2000 wordt die euro in dat geval ineens € 4 per dag. Eh…dat is vier keer zoveel! En daar komen de kosten nog bij. Dus ‘tikkie, jij betaalt weer, we zeggen vooraf niet hoeveel’….

Zakelijke beheerrekening

Zelfstandig Ondernemers heeft ook een schenkkring, maar werkt met een zogeheten zakelijke beheerrekening. Schenkingen aan zieke deelnemers worden door ons betaald vanaf deze beheerrekening. Hetzelfde solidariteitsprincipe, met elkaar voor elkaar, maar dan professioneel uitgevoerd. Je saldo, je inleg en de schenkingen zijn daarbij 24/7 voor jou inzichtelijk via ons AOV portaal. Je hoeft dus zelf niets over te maken, je ontvangt één maandelijkse schenking, geen tientallen kleine bedragen als je ziek bent, en je ziet altijd precies wat er gebeurt. En bij ons geen onaangename verrassingen. Jouw inleg is elke maand hetzelfde bedrag. Altijd. Zonder bijkomende kosten. Wel zo eerlijk, makkelijk en transparant toch?

Gerelateerd

Blog
21 november 2023
4 min

Het belang van een AOV: Henny werd ziek en kon niet meer werken

In de wereld van het ondernemerschap krijg je veel uitdagingen en onzekerheden voor je kiezen. Maar wat gebeurt er als je wordt getroffen door ziekte en daardoor (tijdelijk) niet meer kunt werken? Het overkwam Henny Venekamp. Maar gelukkig had ze iets geregeld. “Dankzij mijn deelname aan Zelfstandig Ondernemers had ik niet alleen een financieel vangnet, maar ook ondersteuning bij wat ik het liefst wilde: weer aan de slag gaan.”

Blog
8 november 2023
4 min

Goed nieuws voor de jaarafsluiting 2023: wat is er veranderd voor de pensioenopbouw van zzp’ers?

Als zelfstandig ondernemer zijn er altijd al belangrijke zaken die je aan het einde van het jaar moet weten en overwegen met betrekking tot je pensioenopbouw. Nu in juni de Wet toekomst pensioenen (WTP) – met de afspraken uit het Pensioenakkoord – in werking is getreden, raden we het al helemaal aan hier in te (laten) duiken. Zo kun jij je als zzp’er nu bijvoorbeeld vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds en kun je fiscaal aantrekkelijker bijstorten.

Blog
8 augustus 2023
5 minuten

Zzp’ers staan sterk, maar wees voorzichtig

Door de groeiende fiscale verschillen tussen zzp’ers en uitzendkrachten is de positie van de zzp’er sterker. Bovendien ligt het werk dankzij de historisch krappe arbeidsmarkt en de opkomst van werkplatformen voor het oprapen én kunnen zzp’ers ook nog eens de tarieven omhoog gooien. De rollen zijn dus omgedraaid: werkgevers hebben niet langer de macht. Niet gek dus dat steeds meer mensen voor een zelfstandig bestaan kiezen. Maar wees gewaarschuwd; het is niet alles goud wat er blinkt…

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld