Een zelfstandig ondernemer heeft vaak een druk bestaan, maar geen vakantiedagen. Het kost ze bovendien dubbel geld, omdat er op vakantie ook niks verdiend wordt. Hoe kun je jouw vakantie het beste regelen als zzp'er?
In loondienst heb je gemiddeld 20 dagen vakantie, met een reden. Gemiddeld gaan we in Nederland 3 keer per jaar op vakantie. Doe jij dat als zzp’er ook?
Het klinkt als een open deur, maar als je op vakantie bent... wees dan ook echt op vakantie. Zzp'ers nemen werk vaker mee op vakantie dan mensen in loondienst. Je kunt immers prima een paar uurtjes doorwerken vanuit je vakantieadres en compenseert daarmee gelijk het gebrek aan vakantiegeld. Maar om effectief en energiek te blijven, is het vaak beter om vrije tijd aan jezelf te besteden.
Stel je out-of-office in, zorg dat je facturen zijn verstuurd, draag je werkzaamheden over. Laat je werkgever en collega's weten dat je weg bent. Een whatsappje moet kunnen, maar rust vooral uit zodat je dubbel zo scherp kunt terugkomen!
Ook tijdens langdurige opdrachten kun je op vakantie gaan. Informeer je opdrachtgevers op tijd. Voor hen wel zo prettig en zo behoud je een goede relatie - zij zullen het begrijpen dat ook jij een keer op vakantie moet. Eventueel kun je dan ook nog iemand regelen om het werk tijdelijk op te vangen. Alles op tijd regelen betekent dat de leukste accommodaties nog beschikbaar én je geld bespaart bij het boeken. Win-win!
Stel jezelf een budget voor vakantie! Bereken wat je maandelijks opzij moet zetten of zorg dat je dit bedrag zonder problemen uit je spaargeld kunt halen. Zo kun je zorgeloos op vakantie. Hou altijd rekening met een kleine buffer, voor onvoorziene kosten.
Heb jij een opbouw van je uurloon, die je goed kunt onderbouwen? Het kan erg handig zijn om deze te maken. Naast basisloon en verzekeringen kun je er namelijk ook vakantiegeld en vakantiedagen in verwerken. Misschien kom je er wel achter dat je meer hoort te verdienen.
De inhouding van je vakantiegeld zet je direct na ontvangst opzij. Het geeft je als zzp'er een bijkomend voordeel: je betaalt geen dubbele belasting, zoals in loondienst. Als werknemer betaal je namelijk loonbelasting over het ingehouden bedrag én nog eens het bijzondere tarief bij de uitbetaling. Als zzp'er betaal je alleen de loonbelasting.
Je gaat starten als zzp’er, de kogel is door de kerk! Een eigen bedrijf beginnen is tegenwoordig vrij makkelijk gedaan, maar toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je op weg met deze 7 stappen voor de kersverse zelfstandig ondernemer.
In onze FAQ-video's geven we binnen een minuut simpele antwoorden op vragen die we het meest horen. In deze video: Wat is crowdsurance?
Als zzp'er ben je direct verantwoordelijk voor je inkomen. Ziekte of uitval kan ernstige financiële gevolgen hebben als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Maar ook als je wel verzekerd bent, wil je als zzp’er natuurlijk niet thuis komen te zitten. Door preventieve maatregelen te nemen, verklein je de kans op ziekte en zorg je ervoor dat je bedrijf blijft draaien. Daarom zetten wij hoog in op preventie!