Blog

Verloren jaren

Het zal je niet ontgaan zijn, vandaag vieren we Prinsjesdag, de jaarlijkse feestdag voor politici. Volgens onze bestuurder Charles is er echter weinig reden voor feest. Het bieden van een sociaal vangnet aan zelfstandigen blijkt voor politici nog altijd een grote opgave. Lees in zijn blog hoe hij soms met weemoed terugdenkt aan vroeger. 

21 september 2021
1 minuut
Blog Charles Verhoef, bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Vandaag is Prinsjesdag. De jaarlijkse feestdag voor politici. De politieke ontwikkelingen van de afgelopen tijd geven allerminst reden voor een feest. Datzelfde geldt voor het jarenlange lummelen over de positie van zelfstandigen. Opkomend voor de belangen van zelfstandig ondernemers mag ik met enige regelmaat in gesprek met politieke kopstukken over de regelgeving van zzp’ers. Politici praten al jaren over schijnzelfstandigen, zzp’ers die in armoede leven en geen AOV en pensioen hebben. Maar nu eens gaan vaststellen wie een zelfstandige is en wie schijnzelfstandig, dat vinden politici veel te lastig. Dat schuiven ze al jaren voor zich uit. 

Als het gaat om het bieden van een sociaal vangnet aan zelfstandigen ontbreekt het politici en beleidsmakers aan enige creativiteit en oplossingsgerichtheid. Ze komen niet verder dan plannen om de regels voor werknemers 1 op 1 te kopiëren voor zzp’ers. Het wil maar niet tot ze doordringen dat zelfstandigen geen werknemers zijn en ook niet willen zijn. En als het UWV en de Belastingdienst moord en brand schreeuwen dat het onmogelijk is deze plannen uit te voeren, beslist minister Koolmees doodleuk dat we er nog maar weer eens goed op moeten gaan studeren tot 2026. Echte oplossingen, aangedragen door organisaties van zelfstandigen, wil hij niet bespreken. De oude polder wil dat niet.

En zo schuift de politiek al vele jaren de uitdaging om zelfstandigen ruimte te geven te ondernemen en misstanden met schijnconstructies aan te pakken voor zich uit. De “aanzet voor een opzet tot een regeerakkoord” (ja echt, zo noemen VVD en D66 hun plannen voor de toekomst) biedt niet bepaald hoop dat de verloren jaren snel voorbij zijn. Men blijft steken in dezelfde nietszeggende volzinnen, die we al jaren horen.

Weemoedig mijmer ik over de tijd van Wiegel en den Uyl. Politici waar je van hield of hartgrondig haatte. Maar wel politici die ergens voor stonden en voor gingen.

© 2021 Zelfstandig Ondernemers. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement