Blog

Wat verandert er in 2024 voor zzp’ers?

Een nieuw jaar betekent ook weer nieuwe kansen en uitdagingen voor zzp’ers. Terwijl jij 2023 afsluit en je klaarmaakt voor wat 2024 jou te bieden heeft, is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de recente wetten en regels die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming. Wij hebben de belangrijkste veranderingen die voor 2024 op stapel staan onder elkaar gezet, zodat jij je goed kunt voorbereiden op een succesvol jaar voor jou en jouw bedrijf.  

7 december 2023
4 min
Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Begin met het overzien van de algemene ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Veranderingen in de economie en werkgelegenheid kunnen van invloed zijn op de vraag naar jouw diensten. Houd jezelf op de hoogte van trends in jouw branche en blijf flexibel om je te kunnen aanpassen aan eventuele veranderingen. 

Nieuwe belastingregels 

Met een nieuw jaar komen vaak ook nieuwe belastingregels en belastingwetten die voor zzp’ers van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering. Een gesprek met een belastingadviseur kan je helpen om jouw financiën zo efficiënt mogelijk te beheren. 

Reiskostenvergoeding 

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt naar verwachting van 21 cent naar 23 cent per kilometer. Zzp’ers (die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting) mogen dat bedrag per kilometer aftrekken van hun winst.  

Derdengeldenrekening 

Een derdengeldenrekening is een aparte bankrekening waarop door een notaris geld van anderen wordt bewaard totdat het aan de juiste persoon wordt uitbetaald. Met een derdengeldenrekening kun je bedrijfsmiddelen, zoals een machine of bedrijfsauto, kopen. Je betaalt in 2024 naar verwachting minder belasting over het geld dat op een derdengeldenrekening staat. Dat komt omdat het voorheen werd gezien als een belegging, waarover je 6,17 procent belasting betaalt. Vanaf volgend jaar wordt het geld op de rekening gezien als banktegoed, en daar betaal je fiks minder belasting over: 0,36 procent. 

Betalingskorting 

In 2024 krijg je geen betalingskorting meer als je de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting in één keer betaalt. Het maakt volgend jaar dus niet meer uit of je het bedrag meteen neertelt of in termijnen betaalt.   

Mkb-winstvrijstelling 

Zzp’ers gaan in 2024 meer belasting betalen over hun gemaakte winst. De Mkb-winstvrijstelling voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat namelijk omlaag. Trok je bij je aangifte inkomstenbelasting voorheen nog 14 procent mkb-winstvrijstelling van je winst af, in 2024 wordt dit 12,7 procent. 

Zelfstandigenaftrek 

De zelfstandigenaftrek gaat waarschijnlijk met € 1.280 omlaag. In 2023 was het nog € 5.030, in 2024 zakt de zelfstandigenaftrek naar € 3.750. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen, omdat je het van je winst mag aftrekken. De komende jaren zal de zelfstandigenaftrek verder dalen. Je hebt recht op de aftrek als je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werkt.  

Tarief box 3 

Een jaar eerder dan voorspeld, stijgt het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting van 32 procent naar 34 procent. Maar in 2025 zal het tarief niet stijgen en dus 34 procent blijven. Het heffingsvrije vermogen (waar je geen belasting over betaalt) blijft in 2024 € 57.000.  

Energie-investeringsaftrek 

Als je investeert in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen, dan kun je in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je een percentage van de kosten van je investering aftrekken van de winst en betaal je minder belasting. De EIA voor ondernemers wordt verlengd tot en met 2028. 

Pensioenopbouw 

Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenvoorzieningen. Evalueer of je pensioenplanning in lijn is met je langetermijndoelen. Dankzij de nieuwe Wet toekomst pensioenen (WTP) kun je voor je pensioensopbouw fiscaal voordelig gebruikmaken van je jaarruimte. De fiscale jaarruimte is vergroot van 13,3 procent naar liefst 30 procent. Meer dan het dubbele! Bovendien is de maximale jaarruimte ook meer dan verdubbeld; van € 15.317 naar € 34.550. Het inkomen waarover je pensioen mag opbouwen is € 128.810 en inleggen mag nu tot wel vijf jaar na je AOW-leeftijd (voor als je nog niet wilt stoppen).  

Heb jij al iets geregeld?

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het afdekken van je risico’s. Bij Zelfstandig Ondernemers deel je het risico op arbeidsongeschiktheid samen met andere ondernemers. Een voordelig en slim alternatief voor de traditionele AOV. Voor € 75 per maand ben je al verzekerd van inkomen als je even niet meer kunt werken.  

Je betaalt een inleg en geen premie, wat betekent dat het geld dat niet aan zieken wordt geschonken, in jouw eigen spaarpot terechtkomt. Hoe je je financiële vangnet zelf inricht, is helemaal aan jou. Wil je sparen voor je pensioen? Wil je een ongevallenverzekering? Of wil je een spaarbuffer voor als het even tegenzit?

Bereken hier jouw eigen vangnet op maat:
https://zelfstandigondernemers.nl/aanvragen

Als zzp’er is het belangrijk om proactief te zijn bij het volgen van nieuwe wetten en regels. Door goed geïnformeerd te blijven, kun je mogelijke risico’s verminderen en kansen benutten. Raadpleeg overheidsbronnen, win advies in van professionals en blijf betrokken en op de hoogte. Dan kun je met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet treden. 

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld