Blog

Zelfstandigenaftrek oneerlijk?

"De zelfstandigenaftrek is oneerlijk en moet verdwijnen". Grote onzin natuurlijk. Maar kunnen we hem ook anders inzetten? Misschien wel. Lees de visie van Charles en deel jouw mening met ons

6 juli 2021
2 minuten
Blog Charles Verhoef, directeur Zelfstandig Ondernemers: 

Elk jaar ontvang je als zelfstandige duizenden euro’s aan zelfstandigenaftrek. Als het aan vakbonden en werkgeversorganisaties ligt, is dat binnenkort afgelopen. Simpel, omdat het oneerlijk is. Omdat werknemers geen recht hebben op zelfstandigenaftrek mag jij dat ook niet hebben, vinden ze. Hebben ze een punt? Natuurlijk niet. Ik kan een waslijst aan fiscale voordelen opnoemen waar werkgevers en werknemers wel van profiteren en zelfstandigen niet. Het meest recente fiscale douceurtje is de vroegpensioenregeling die voor werknemers uit de mottenballen is gehaald. Oh wee als iemand daarover zou beginnen. Dan staan de vakbonden op hun achterste poten.

Eerlijk is eerlijk

Maar eerlijk is eerlijk, jij kan de zelfstandigenaftrek gebruiken om daarvan lekker op vakantie te gaan. En dat voelt toch wel oneerlijk voor een werknemer. Waarom mag jij wel op vakantie op kosten van de fiscus en een werknemer niet? Is dit dan reden om de zelfstandigenaftrek helemaal af te schaffen of kan het ook anders? Waarom zetten we de zelfstandigenaftrek niet in om zelfstandigen hun vangnet mee te laten financieren? Werkgevers en werknemers kunnen elke cent voor pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, opleidingen etc. aftrekken van de fiscus. Als zij dat mogen dan mogen zelfstandigen dat toch ook? 

Een vangnet

Mijn stelling luidt dan ook: maak het recht op zelfstandigenaftrek én de hoogte daarvan afhankelijk van de mate waarin een zelfstandige zijn vangnet regelt. Elke euro die een zelfstandige besteedt aan het regelen van zijn arbeidsongeschiktheidsrisico, opzij legt voor zijn oude dag, spaart als financiële buffer, investeert in zijn bedrijf en besteedt aan zijn ontwikkeling als ondernemer levert een euro zelfstandigenaftrek op. 

Wat is jouw mening?

Wat vind jij? Geef hier jouw mening 

© 2021 Zelfstandig Ondernemers. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement