Actueel

8 tips voor het opbouwen van een goede financiële buffer

12 mei 2020
2 minuten
Gerard Renes

Het is voor alle ondernemers van groot belang om een goede financiële buffer te hebben. Maar hoe bouw je dit op? Hieronder een aantal tips, doe er je voordeel mee!

  1. Zet maandelijks minimaal 10% van je netto inkomen opzij te zetten op een spaarrekening. Bij verschillende banken kun je spaardoelen instellen. Op deze manier gaat het geld van je betaalrekening naar een apart potje en hoef je hier geen aparte spaarrekening voor te openen. Je kunt hier door middel van automatisch sparen, elke maand een bedrag op storten. Is 10% te veel? Kijk wat wel haalbaar is.
  2. Huiseigenaar? Als het lukt om je maandelijkse hypotheek bruto te betalen, dan kun je bij je belastingaangifte de rente die je betaalt over je hypothecaire lening aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen en krijg je in 1 keer een mooi bedrag terug uit de aangifte.
  3. Je kunt natuurlijk ook het maandelijkse bedrag van de voorlopige teruggave gebruiken om direct door te sluizen naar je spaarrekening.
  4. Als je maandelijks een ruim bedrag (bijvoorbeeld 50%) van je omzet apart zet en uiteraard je hele btw, dan weet je zeker dat je daar aan over gaat houden. Na alle aangiftes stort je het bedrag dat je hebt overgehouden direct in je buffer. Als je dit een paar keer doet, is die buffer zo vol.
  5. Heb je een financiële meevaller? Of heb je in een maand een hogere omzet? Meestal heb je je uitgaven afgestemd op de inkomsten die je gemiddeld binnen krijgt. Bij een meevaller zet je de plus op je spaarrekening.
  6. Verkoop spullen die je in de weg liggen. Het klinkt flauw, maar je hebt meestal wel onverwacht ‘geld’ liggen thuis. Verkoop je spullen via Marktplaats of Facebook en zet je ‘omzet’ lekker op je spaarrekening. Alle kleine beetjes helpen.
  7. We kunnen het niet genoeg benadrukken: zorg dat je financiële opvang hebt tijdens ziekte. Doe wat bij je past en voor jou financieel haalbaar is. Dat kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn, maar er zijn ook alternatieven. Wij prediken even voor eigen parochie: bij Zelfstandig Ondernemers heb je financiële opvang tijdens maximaal 2 of 5 jaar ziekte EN je spaart ook nog eens ‘voor je oude dag’. Als je dit goed hebt geregeld, kun je je financiële buffer voor andere zaken gebruiken. Bijvoorbeeld dat sparen voor later dat je ook nog niet had geregeld….
  8. Financiële buffer vol? Complimenten! Maar vergeet niet dat de buffer ook gebruikt mag worden waar het voor bedoeld is. Daarna vul je hem gewoon weer aan met bovenstaande tips.

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld