Ben jij gezond? Jouw verzekeraar kijkt er waarschijnlijk anders tegenaan dan jij. Zowel bij de aanvraag van een AOV als bij de diagnose van ziekte gaat er nog te veel mis, zo blijkt uit rapportages van NRC en tv-programma Radar.
Bij Zelfstandig Ondernemers bieden we een financieel vangnet voor ondernemersrisico's. Een alternatief voor verzekeraars met hoge premies en vaak onduidelijke polissen.
Vooral de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen waren deze week uitgebreid in het nieuws. Jezelf aanmelden bij een verzekeraar blijkt soms lastig. Ondernemers die fysiek, mentaal en financieel gezond zijn worden afgewezen vanwege opgeloste klachten of minimale risico's, zoals een bezoekje aan een medisch specialist jarenlang geleden.
Ook als je al een verzekering hebt betekent dat lang niet altijd zekerheid: bij ziekte kijkt de verzekeraar opnieuw naar je medisch verleden om te kijken of er een grondslag is die je niet hebt gemeld. En wat blijkt: regelmatig kijken ze daar anders tegenaan dan hun klanten. Zowel in het NRC als via tv-programma Radar bespraken ondernemers hun ervaringen.
Ben je zzp'er en heb je vroeger een psycholoog bezocht?
"Oei..."
Onlangs acupunctuur gehad?
"Ai..."
Ben je ouder dan 59?
"Helaas, pindakaas!"
Regelmatig lijken verzekeraars zich te gemakkelijk aan hun zorgplicht te onttrekken en zijn eerlijke ondernemers de sigaar. Zowel tijdens de eerste keuring als bij de ziekmelding en diagnose.
Minimale risico's worden maximaal afgestraft, zo blijkt uit het NRC. Zelfs ondernemers die preventief aan de slag zijn om aan het werk te kunnen blijven, waren de klos. Bijvoorbeeld als zij een psycholoog hadden bezocht om werkgerelateerde stress te bespreken. Zij voelden zich volledig gezond, maar het bezoek aan de medisch specialist was volgens de verzekeraar een te groot risico. En zo zijn er meer voorbeelden.
NRC tekende de verhalen op in onderstaand artikel artikel.
Ook in Radar werd er uitgebreid over gesproken. Niet door werknemers met gevaarlijke beroepen. Geen glazenwassers van wolkenkrabbers of elektriciens voor ondergestroomde kelders. Maar gewone freelance accountants, marketeers, zorgverleners en pakketbezorgers.
Het televisieprogramma besprak onder het oog van zo’n 1.5 miljoen kijkers - ongeveer zoveel als dat er ondernemers zijn - over de hindernisbaan die een AOV-aanvraag kan betekenen: uitgebreide controles, hoge premies en ingewikkelde polissen.
Zelfs als een aanvraag wordt goedgekeurd, geldt de uitkering alleen als de oorzaak niet voortkomt uit bestaande problemen of verwijtbaar handelen. En die definities worden bepaald door de verzekeraar.
En ook dan, zelfs als de uitkering wordt uitbetaald, kan er op deze beslissing worden teruggekomen. Met als mogelijk gevolg schulden die het privé en zakelijke leven volledig op zijn kop zetten.
Is het dan nog vreemd dat ondernemers dit niet aandurven? Meer dan 4 op de 10 zzp'ers heeft niets geregeld voor arbeidsongeschiktheid (bron: CBS, 2019).
Bekijk hieronder het segment van Radar over de problemen bij het aanvragen van een AOV.
Bij Zelfstandig Ondernemers kijken we er anders tegenaan. We bieden inkomensgarantie via een voorziening in plaats van een verzekering. Een voorziening combineert de flexibiliteit van een broodfonds en de stabiliteit van een verzekering. Zonder de beperkingen en tekortkomingen van beiden. Al vanaf €75 per maand is jouw inkomen gegarandeerd als je ziek bent. Plus ongevallenverzekering, plus pensioen, plus een spaarbuffer. Zonder kleine lettertjes.
Geen onbetaalbare premies, maar een maandelijkse inleg waarmee je zelf een vangnet samenstelt: een AOV, ongevallenverzekering en pensioen in één - met een restbedrag dat opzij wordt gezet om een spaarpot op te bouwen. Die wordt niet leeggehaald als je ziek wordt, sterker nog: als je gezond blijft bouw je extra op.
In onze FAQ-video's geven we binnen een minuut simpele antwoorden op vragen die we het meest horen. In deze video: Wat is crowdsurance?
Als zzp'er ben je direct verantwoordelijk voor je inkomen. Ziekte of uitval kan ernstige financiële gevolgen hebben als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Maar ook als je wel verzekerd bent, wil je als zzp’er natuurlijk niet thuis komen te zitten. Door preventieve maatregelen te nemen, verklein je de kans op ziekte en zorg je ervoor dat je bedrijf blijft draaien. Daarom zetten wij hoog in op preventie!
In onze FAQ-video's geven we binnen een minuut simpele antwoorden op vragen die we het meest horen. In deze video: Wanneer ontvang ik een schenking?