De kenmerken van een eenmanszaak

In een eenmanszaak kunnen meerdere personen werkzaam zijn, maar is er slechts één eigenaar. De anderen zijn dan werknemers of bijvoorbeeld de meewerkende partner.

Als eigenaar van een eenmanszaak ben je met je gehele vermogen aansprakelijk voor de schulden die uit de bedrijfsuitoefening voortvloeien. Heb je als ondernemer naast het ondernemingsvermogen ook privévermogen, dan kunnen zakelijke schuldeisers zich ook op dit vermogen verhalen. Dat betekent dat door zakelijke schuldeisers een eventueel gemeenschapsvermogen van een gehuwde eigenaar ook aangesproken kan worden, met alle gevolgen van dien.

Eigenaren van een eenmanszaak worden ook wel IB-ondernemers (inkomstenbelasting) genoemd. Dat komt omdat de winst die wordt gemaakt met de onderneming rechtstreeks in box 1 wordt belast.

Gerelateerd

ondernemingsvorm

5 vragen over de verplichte AOV

In het pensioenakkoord heeft het kabinet afgesproken dat zelfstandigen verplicht verzekerd moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Er wordt nu over gesproken dat de maatregel vanaf 1 januari 2027 in moet gaan: op dat moment is de AOV voor alle zelfstandig ondernemers verplicht. Of men deze datum gaat halen, is nog niet duidelijk. Hoewel het kabinet nog werkt aan de uitwerking van de plannen, geven wij alvast antwoord op de meest gestelde vragen over de aanstaande verplichte AOV.

ondernemingsvorm

Hoe kan ik als zzp’er mijn financiële administratie het best organiseren en bijhouden?

Als zelfstandig ondernemer ben je wettelijk verplicht een bedrijfsadministratie bij te houden én te bewaren. Maar een goede administratie is ook zonder die wettelijke verplichting belangrijk. Want alleen als jij de financiële positie van jouw onderneming kent, heb je een doorlopend overzicht van je financiële gezondheid en kun je jouw onderneming sturen. We helpen je in dit artikel op weg met onmisbare tips hoe jij je financiële administratie het best kunt organiseren en bijhouden.

ondernemingsvorm

Welke wetten gelden er voor zzp’ers?

Als zelfstandig ondernemer moet je aan verschillende wetten en regels voldoen. Niet alleen omdat het boetes voorkomt, maar ook omdat het jou als ondernemer beschermt. In dit artikel zetten we overzichtelijk op een rij aan welke belangrijke wetten en vereisten je als zzp'er in Nederland moet voldoen.

© 2024 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld