De kenmerken van een vennootschap onder firma (vof)

De vennootschap onder firma is een maatschap waarin in plaats van een beroep een bedrijf onder een gemeenschappelijke naam wordt uitgeoefend. Ook dit is dus een personenvennootschap. Voor een vennootschap onder firma hoeft geen notariële akte te worden opgemaakt, in de praktijk gebeurt dit meestal wel. Anders dan bij een maatschap is een inschrijving in het Handelsregister wel verplicht. Daarbij is iedere vennoot in beginsel bevoegd namens de vof te handelen.

De vennoten hebben een vennootschapsvermogen. Dit is een afgescheiden vermogen. Elke vennoot is naast de vennootschap onder firma hoofdelijk en geheel aansprakelijk voor de verbintenissen van de vennootschap. De schuldeisers van de vennootschap kunnen in eerste instantie terecht bij het ondernemingsvermogen. Als dit onvoldoende is, kunnen zij aanspraak maken op het privévermogen van de vennoten en hun echtgenoten.  


Ook de vennoten in een vof zijn IB-ondernemers. De winst uit onderneming valt daardoor in box 1. Fiscaal gezien worden zij hetzelfde behandeld als eigenaren van een eenmanszaak. 

Gerelateerd

ondernemingsvorm

5 vragen over de verplichte AOV

In het pensioenakkoord heeft het kabinet afgesproken dat zelfstandigen verplicht verzekerd moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Er wordt nu over gesproken dat de maatregel vanaf 1 januari 2027 in moet gaan: op dat moment is de AOV voor alle zelfstandig ondernemers verplicht. Of men deze datum gaat halen, is nog niet duidelijk. Hoewel het kabinet nog werkt aan de uitwerking van de plannen, geven wij alvast antwoord op de meest gestelde vragen over de aanstaande verplichte AOV.

ondernemingsvorm

Hoe kan ik als zzp’er mijn financiële administratie het best organiseren en bijhouden?

Als zelfstandig ondernemer ben je wettelijk verplicht een bedrijfsadministratie bij te houden én te bewaren. Maar een goede administratie is ook zonder die wettelijke verplichting belangrijk. Want alleen als jij de financiële positie van jouw onderneming kent, heb je een doorlopend overzicht van je financiële gezondheid en kun je jouw onderneming sturen. We helpen je in dit artikel op weg met onmisbare tips hoe jij je financiële administratie het best kunt organiseren en bijhouden.

ondernemingsvorm

Welke wetten gelden er voor zzp’ers?

Als zelfstandig ondernemer moet je aan verschillende wetten en regels voldoen. Niet alleen omdat het boetes voorkomt, maar ook omdat het jou als ondernemer beschermt. In dit artikel zetten we overzichtelijk op een rij aan welke belangrijke wetten en vereisten je als zzp'er in Nederland moet voldoen.

© 2024 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld