
De Zelfstandigenwet: eindelijk duidelijkheid voor échte ondernemers?
Als zelfstandig ondernemer wil je helderheid. Je wilt weten waar je aan toe bent. Geen vage regels, geen twijfel over je status, maar duidelijke spelregels. Die zouden er misschien wel kunnen komen met de nieuwe Zelfstandigenwet. Wat betekent dit voor jou als ondernemer – en waarom is dit goed nieuws?


Geen grijs gebied meer
De Wet DBA maakt opdrachtgevers voorzichtig en zzp’ers onzeker. Jarenlang is er al discussie over wanneer je nou écht zelfstandig bent. De Hoge Raad gaf al erkenning aan ondernemerschap als volwaardig criterium. En nu is er het initiatiefvoorstel voor de Zelfstandigenwet, waarin staat wat een ondernemer tot ondernemer maakt. De wet draait het om: niet het voorkomen van schijnzelfstandigheid is het vertrekpunt, maar juist het bevestigen van echt ondernemerschap. Dat zien brancheorganisaties als een stap vooruit.
Jouw mening telt
De wet erkent het belang van zelfstandig ondernemers voor de economie én de noodzaak van goede bescherming. Wel zijn er nog aandachtspunten, vooral rondom de praktische uitvoering. Maar de algemene lijn wordt breed gesteund: dit voorstel geeft zelfstandigen het vertrouwen en de regie terug.
Het initiatiefvoorstel is in internetconsultatie. Dat betekent dat iedereen suggesties kan doen voor verbetering van het wetsvoorstel. Ga naar de website van de overheid om jouw mening en/of suggesties te delen.
Over de zelfstandigenwet
Eerst zou de VAR en daarna de Wet VBAR meer duidelijkheid gaan scheppen over de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt. Maar beide wetten leidden vooral tot onzekerheid. Daarom kwamen VVD, D66, CDA en SGP met een nieuw wetsvoorstel: de Zelfstandigenwet.
De verwachting is dat de Zelfstandigenwet, mede dankzij brede steun en het maatschappelijke debat, een nieuw hoofdstuk opent voor zzp’ers. Met heldere spelregels en erkenning van het ondernemerschap kunnen zelfstandigen met meer zekerheid ondernemen en opdrachtgevers met vertrouwen samenwerken.
Wat houdt de wet precies in?
De Zelfstandigenwet zet ondernemerskenmerken centraal. Dit maakt het makkelijker voor opdrachtgevers én zelfstandigen om eerlijk en open afspraken te maken. Om te bepalen wanneer iemand als zzp’er mag werken voor een zakelijke opdrachtgever zijn er twee toetsen: de zelfstandigentoetsen de werkrelatietoets. Aangevuld met het sectoraal rechtsvermoeden voor sectoren met een hoger risico op schijnzelfstandigheid. Een aparte commissie kan helpen om het toetsingskader te beoordelen. Maar de voorwaarden zijn duidelijk en praktisch toepasbaar.
Zelfstandigentoets:
· Je werkt voor eigen rekening en risico
· Je administratie is op orde
· Je gedraagt je als ondernemer
· Je hebt een voorziening voor arbeidsongeschiktheid
· Je draagt bij aan een voorziening voor je oude dag
Werkrelatietoets:
· Je werkt niet op basis van een arbeidsovereenkomst
· Je hebt vrijheid in werktijd en werkorganisatie
· Er is geen hiërarchische controle
Goed nieuws voor deelnemers van Zelfstandig Ondernemers
Deze nieuwe wet sluit naadloos aan bij waar Zelfstandig Ondernemers voor staat. Wij zijn er voor mensen die bewust kiezen voor het ondernemerschap. Mensen die hun eigen koers varen en verantwoordelijkheid nemen. Deelnemers aan onze schenkkring zijn ondernemers die begrijpen dat ondernemen vrijheid is, maar ook risico’s met zich meebrengt. En dat je die samen op kunt vangen.
Met de Zelfstandigenwet wordt duidelijk dat jij als zelfstandige ook écht zelfstandig bént – en dat is precies wat wij al jaren uitdragen.
Wat kun je nu al doen?
Blijf je positie als ondernemer benadrukken. Laat zien dat je:
· Meerdere opdrachtgevers hebt
· Je eigen tarieven bepaalt
· Zelf je werkwijze kiest
· Ondernemersrisico draagt
· En natuurlijk: je vangnet regelt – bijvoorbeeld via Zelfstandig Ondernemers
Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen

ZO Zit Het | Schijnzelfstandigheid: waar moet je op letten?
Je vangnet is als zelfstandig ondernemer het belangrijkste wat je kunt regelen. En dat begrijp je pas als je 'm nodig hebt. In 'ZO Zit Het' geven we antwoord op vragen die zelfstandig ondernemers tegen kunnen komen. In deze video: Schijnzelfstandigheid: waar moet je op letten?

Kon je elk risico maar afdekken | Aflevering 3
Je kunt helaas niet elk risico afdekken. Maar inkomensverlies bij ziekte kun je gelukkig wel voor zijn! Makkelijk, transparant en betaalbaar. Bij Zelfstandig Ondernemers helpen ondernemers elkaar door samen in een schenkkring het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken. Ga naar zelfstandigondernemers.nl en stel zelf jouw financiële vangnet samen.

ZO starten als ondernemer | Hoe zit het met jouw pensioenplanning?
In de videoreeks ‘ZO starten als ondernemer’ nemen we je mee langs alle kansen en uitdagingen die startende ondernemers tegenkomen tijdens hun eerste stappen in het ondernemerschap. In deze video: hoe zit het met jouw pensioenplanning?