Jack Westra, Musicus | Docent | Dirigent | Klankregisseur

"Voor en door ons” of “Eén voor allen, allen voor één”; een beetje het gevoel van de drie musketiers kwam boven."

Zorgen over de toekomst

Mijn gehele loopbaan ben ik zelfstandig geweest. Dit betekende dat ik bij ziekte geen salaris of voorziening had.
Nadat vorig jaar een collega voor langere tijd was uitgeschakeld, maakte ik mij zorgen over mijn toekomst. Wat als mij iets overkwam? Niet in loondienst, geen “ziektekosten” verzekering, geen plan voor de langere termijn. Surfend over het internet kwam ik via Facebook de “advertentie” van Zelfstandig Ondernemers tegen. “Voor en door ons” of “Eén voor allen, allen voor één”; een beetje het gevoel van de drie musketiers kwam boven.

Het leek me een uitstekend plan om deelnemer te gaan worden van deze voorziening. Ondertussen ben ik een halfjaar deelnemer en weet me verzekerd van een vangnet. Dat ik daarbij ondertussen de inleg voor een groot gedeelte opspaar is een prima bijkomstigheid.

Wie is Jack

In de jaren van 1977 t/m 1985 studeerde ik saxofoon aan het conservatorium in Groningen. Direct na het afstuderen kreeg ik een ‘deeltijdbaan’ in Assen aan de muziekschool. Na 8 jaar hier gewerkt te hebben begon ik samen met mijn vrouw in 1993 ons bedrijf WestraMedia. Audioproducties in de brede zin van het woord werd onze corebusiness.

Zo maakten we opnames voor omroepen, musici, maar ook voor uitgeverijen, het Cito en toeleveringsbedrijven voor het onderwijs. Met name de uitstekende internetvoorziening in Nederland, de opkomst van de verschillende streamingdiensten werkte voor ons uiteindelijk nadelig.  De verkoop van Cd’s en Dvd’s verminderde en de dalende omzet deed ons in 2010 besluiten te gaan stoppen met de producties en bijbehorende werkzaamheden. 
Wel bleven de audio-opnames. Met een vast team maken we regelmatig nog opnames op verschillende locaties. In het vakblad “Luister” werden onze opnames en de cd-serie “Bach Cantatas – Movements for Organ Four Hands” door de vakbroeders met een 10 gewaardeerd. 

Men moet het onmogelijke proberen om het mogelijke te bereiken

Door een oud-collega werd ik gevraagd om “tijdelijk” een aantal lessen te geven op “het Kielzog” in Hoogezand-Sappemeer. Dit “tijdelijk” is onderhand alweer 13 jaar geleden. Ik ben nu hoofdzakelijk als zzp’er werkzaam op dit prachtige bedrijf.

Het Kielzog theater | muziekschool | kunstwerkplaats is dé plek voor Midden-Groningen om talent te ontdekken. Met meer dan 80 theatervoorstellingen en zo’n 50 cursussen kunst en muzieklessen voor 1200 leerlingen spelen we een maatschappelijke en sociale rol. Het Kielzog biedt programma’s voor het onderwijs, de zorg en de zakelijke markt. Oorspronkelijk waren alle collega’s in Hoogezand in dienst van de gemeente. Het Kielzog heeft de afgelopen jaren een transitie ondergaan in is nu geheel zelfstandig.

Jack Westra
www.kielzog.nl/docent/jack-westra/

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld