Hoe kies je je ondernemingsvorm?

De ondernemingsvorm bepaal je bij de start van de onderneming, maar kun je tussentijds nog aanpassen. Evalueer regelmatig je ondernemingsvorm en bekijk of dit nog steeds de best passende vorm is, gelet op de fiscale en juridische aspecten van de onderneming en jezelf.

De diverse ondernemingsvormen zijn te onderscheiden naar twee hoofdvormen:

  1. Ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid; en
  2. Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid.

Ondernemingsvormen die geen rechtspersoonlijkheid hebben, zijn de eenmanszaak en personenvennootschappen. De personenvennootschappen zijn onder te verdelen in de maatschap, de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap.

Verdiep je voor je start als zelfstandige in de kenmerken en voor- en nadelen van alle ondernemingsvormen en bepaal dan welke vorm het beste bij jouw situatie past.

Gerelateerd

ondernemingsvorm

5 vragen over de verplichte AOV

In het pensioenakkoord heeft het kabinet afgesproken dat zelfstandigen verplicht verzekerd moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Er wordt nu over gesproken dat de maatregel vanaf 1 januari 2027 in moet gaan: op dat moment is de AOV voor alle zelfstandig ondernemers verplicht. Of men deze datum gaat halen, is nog niet duidelijk. Hoewel het kabinet nog werkt aan de uitwerking van de plannen, geven wij alvast antwoord op de meest gestelde vragen over de aanstaande verplichte AOV.

ondernemingsvorm

Hoe kan ik als zzp’er mijn financiële administratie het best organiseren en bijhouden?

Als zelfstandig ondernemer ben je wettelijk verplicht een bedrijfsadministratie bij te houden én te bewaren. Maar een goede administratie is ook zonder die wettelijke verplichting belangrijk. Want alleen als jij de financiële positie van jouw onderneming kent, heb je een doorlopend overzicht van je financiële gezondheid en kun je jouw onderneming sturen. We helpen je in dit artikel op weg met onmisbare tips hoe jij je financiële administratie het best kunt organiseren en bijhouden.

ondernemingsvorm

Welke wetten gelden er voor zzp’ers?

Als zelfstandig ondernemer moet je aan verschillende wetten en regels voldoen. Niet alleen omdat het boetes voorkomt, maar ook omdat het jou als ondernemer beschermt. In dit artikel zetten we overzichtelijk op een rij aan welke belangrijke wetten en vereisten je als zzp'er in Nederland moet voldoen.

© 2023 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld