Wat is de hoogte en duur van de vrijwillige Ziektewetverzekering?Je bepaalt zelf voor welk bedrag je je verzekert. Maar dit bedrag mag niet hoger zijn dan het inkomensverlies dat je bij arbeidsongeschiktheid hebt. Ook mag dit niet hoger zijn dan het maximumdagloon. De ziektewetuitkering is 70% van het verzekerde loon en wordt uitgekeerd vanaf de derde ziektedag. Eventueel inkomen dat je naast de uitkering verdient, wordt voor 70% in mindering gebracht. De uitkering duurt maximaal 2 jaar. Let op! De vrijwillige Ziektewetverzekering kan niet afgesloten worden door een directeur-grootaandeelhouder. Voor dga’s geldt namelijk dat hun bv bij ziekte een loondoorbetalingsverplichting heeft van 2 jaar
De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is bedoeld voor zelfstandig ondernemers en directeuren-grootaandeelhouders. Zij kunnen in beginsel namelijk geen aanspraak maken op uitkeringen van een werknemersverzekering, zoals de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).
Valt een DGA buiten de sociale zekerheid? Een directeur-grootaandeelhouder (dga) valt buiten de sociale zekerheid als: Hij (samen met zijn partner) minstens 50% van de stemmen in de algemene vergadering van aandeelhouders vertegenwoordigt, waardoor hij niet buiten zijn eigen instemming ontslagen kan worden; Hij samen met andere familieleden minimaal twee derde van de aandelen in zijn bezit heeft; of Hij behoort tot een groep die samen alle aandelen van de vennootschap bezitten en alle aandeelhouders een gelijk of nagenoeg gelijk deel van de vennootschap vertegenwoordigen.
Naast de traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering bestaan ook de zogenaamde woonlastenbeschermers. Deze verzekeringen hebben tot doel de verzekerde bij arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid een uitkering te geven, waarvan je je hypotheek- en/of huurlasten kunt betalen. Deze verzekeringen geven geen dekking op basis van verlies van inkomen.