
Nieuwe ontwikkelingen verplichte AOV voor zzp’ers
De wet arbeidsongeschiktheid (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de WIA) deed nogal wat stof opwaaien. De Onafhankelijke Commissie Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) komt nu met alternatieven voor de wet, die volgens de huidige kabinetsplannen vanaf 2027 ook verplicht wordt voor zzp’ers. De adviezen van OCTAS zouden de wet haalbaarder, menselijker en begrijpelijker maken.


Grote vraagtekens bij kabinetsplan WIA
OCTAS deed onderzoek naar de knelpunten binnen het huidige stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid omdat het te complex is en veel discussie oproept. Maar vooral omdat het stelsel onder druk staat, onder andere door een tekort aan verzekeringsartsen die beoordelen hoe ziek of arbeidsongeschikt een werknemer is die een WIA-uitkering wil. Volgens de rekenkamer wachten 55.000 mensen op een (her)beoordeling of en in welke mate ze arbeidsongeschikt zijn. Heel wat zieken zitten daardoor onnodig lang in financiële onzekerheid. Wat gebeurt er als daar ook nog 1,2 miljoen zzp’ers bij komen, omdat de AOV voor hen verplicht wordt?


Wachttijd van 2 jaar
De verplichte AOV in het leven geroepen voor langdurige arbeidsongeschiktheid met een wachttijd van 1 jaar, en OCTAS adviseert nu zelfs een wachttijd van 2 jaar. Maar de praktijk leert: van alle ziektegevallen is meer dan 99 procent binnen twee jaar weer aan het werk. Hoe kom je rond als je korter dan twee jaar arbeidsongeschikt raakt?
Voor de wachttijd van twee jaar, ook voor zelfstandigen, verwijzen we je naar onze crowdsurance-oplossing. Deze is flexibel, want maandelijks opzegbaar. Bovendien biedt het zekerheid, omdat je het kunt gebruiken om de wachttijd van de verplichte AOV te overbruggen.


Adviezen voor WIA
De Onafhankelijke Commissie Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) presenteerde op 29 februari 2024 presenteerde de commissie haar adviezen om het arbeidsongeschiktheidsstelsel te vereenvoudigen aan minister Van Gennip (SZW). Drie varianten zouden het huidige te complexe stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid vereenvoudigen. Ongeacht welke variant wordt gekozen, is het volgens commissievoorzitter Roos Vermeij mogelijk veel zaken te versimpelen door uit te gaan van het perspectief van mensen. We zetten de belangrijkste adviezen voor zzp’ers op een rij:
Variant 1: huidig stelsel. Dit voorstel maakt de maatregelen minder complex en menselijker. Door een regeling voor zelfstandigen komen meer mensen in aanmerking voor de WIA.
Variant 2: werk staat voorop. De mogelijkheid van re-integratie heeft prioriteit (3 tot 5 jaar), om te voorkomen dat iemand snel het label ‘arbeidsongeschikt’ krijgt. Daarna volgt de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling.
Variant 3: basis voor werkenden. Eén gelijke regeling voor alle werkenden, zowel werknemers als zelfstandigen komen hierdoor in dezelfde regeling terecht. Eén regeling beoogt het stelsel geschikter te maken voor mensen die afwisselend of tegelijkertijd werken in loondienst en werken als zelfstandige.
Verplichte AOV voor zzp'ers
De adviezen van de commissie geven ons meer vertrouwen voor de toekomst. Met name omdat er rekening wordt gehouden met de variabele inkomsten van zzp’ers en er een basisvoorziening wordt voorgesteld waarop zzp’ers ook recht hebben.
Wil jij ervoor zorgen dat je ook de eerste twee jaar een inkomen hebt als je door ziekte even niet meer kunt werken. Onze arbeidsongeschiktheidsvoorziening is de perfecte oplossing om de twee jaar wachttijd te overbruggen. Stel hier jouw financiële vangnet samen.
Deel dit artikel
Gerelateerde artikelen

ZO Zit Het | Wat houdt de Wet DBA precies in?
Je vangnet is als zelfstandig ondernemer het belangrijkste wat je kunt regelen. En dat begrijp je pas als je 'm nodig hebt. In 'ZO Zit Het' geven we antwoord op vragen die zelfstandig ondernemers tegen kunnen komen. In deze video: Wat houdt de Wet DBA precies in?

Kon je elk risico maar afdekken | Aflevering 2
Je kunt helaas niet elk risico afdekken. Maar inkomensverlies bij ziekte kun je gelukkig wel voor zijn! Makkelijk, transparant en betaalbaar. Bij Zelfstandig Ondernemers helpen ondernemers elkaar door samen in een schenkkring het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken. Ga naar zelfstandigondernemers.nl en stel zelf jouw financiële vangnet samen.

ZO starten als ondernemer | Hoe toekomstbestendig is jouw bedrijf?
In de videoreeks ‘ZO starten als ondernemer’ nemen we je mee langs alle kansen en uitdagingen die startende ondernemers tegenkomen tijdens hun eerste stappen in het ondernemerschap. In deze video: hoe toekomstbestendig is jouw bedrijf?