Er is nieuws over de Wet VBAR: wat betekent dat voor jou als zelfstandig ondernemer?
De Wet VBAR, de opvolger van de Wet DBA, moet duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Met als doel: schijnzelfstandigheid tegengaan. Het kabinet hoopt met de wet te voorkomen dat mensen eigenlijk in loondienst werken, maar op papier zzp’er zijn. Wat is de Wet VBAR precies, wat is er afgelopen maand veranderd en: wat moet jij nu doen?
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) werd in 2016 ingevoerd. Het idee was simpel: zelfstandigen en opdrachtgevers konden samen een modelovereenkomst gebruiken om aan te tonen dat er géén sprake was van een dienstbetrekking. Werd die goedgekeurd door de belastingdienst, dan zat je goed. Maar er ontstond veel onduidelijkheid, waarna de handhaving op pauze werd gezet. Tot januari 2025, sindsdien handhaaft de Belastingdienst wel weer (maar vooralsnog zonder boetes).
Wat is de Wet VBAR?
De Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) is de opvolger van de wet DBA. De wet moet helderder maken of je als zzp’er werkt of eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. VBAR pakt het fundamenteler aan dan zijn voorganger: wettelijke criteria bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Ook goed om te weten: waar de verantwoordelijkheid bij de Wet DBA ligt bij de opdrachtgever, zijn bij de Wet VBAR beide partijen verantwoordelijk voor de juiste arbeidsrelatie.
Wat is nieuw?
Op 27 maart 2025 maakte minister Van Hijum een aanpassing van het wetsvoorstel bekend. De aanleiding was een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak tussen Uber en vakbond FNV. Het is goed nieuws voor zelfstandigen, want extern ondernemerschap wordt een volwaardig criterium. En dat kan jou helpen om aan te tonen dat je écht geen verkapte werknemer bent.
Wat kun jij doen?
De VBAR hoeft geen spelbreker te zijn. Als jij werkt als ondernemer én laat zien dat je dat bent, sta je sterk. Zie het als een kans om je bedrijf nog steviger neer te zetten. Zorg voor een professionele website, schrijf je in bij meerdere opdrachtgevers, werk aan je zichtbaarheid en durf risico te nemen (geen uurtje-factuurtje, maar projectprijzen). Houd de ontwikkelingen rond de VBAR in de gaten en bespreek het met je opdrachtgever als je twijfels hebt. Heb je het gevoel dat je situatie ingewikkeld is? Vraag dan een jurist of fiscalist om mee te kijken.
Als het aan de minister ligt, gaat de wet in 2026 in. Tot die tijd: zorg dat je nu al aan de juiste kant van de streep zit, kun jij aantonen dat je ondernemer bent?
Wat is de Zelfstandigenwet?
De Wet VBAR is echter nog niet beklonken. VVD, D66, CDA en SGP hebben een nieuw wetsvoorstel om te bepalen wanneer iemand als zzp’er mag werken voor een zakelijke opdrachtgever. De Zelfstandigenweg bestaat uit drie toetsen: de zelfstandigentoets, de werkrelatietoets en het sectoraal rechtsvermoeden (sectoren met een hoger risico op schijnzelfstandigheid). Een aparte commissie kan helpen om het toetsingskader te beoordelen.
Een groot verschil met de Wet DBA en de VBAR is dat volgens de Zelfstandigenwet niet de opdrachtgever maar de zzp’er verantwoordelijk is. De zelfstandige regelt zelf de sociale zekerheid en loopt de risico’s die bij het ondernemerschap horen.
Verder wordt het verplicht voor zzp’ers om een voorziening te treffen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Dat hoeft niet per se een verzekering te zijn, hoe je dat regelt, mag je zelf bepalen.
Gerelateerd

Aanscherping van de Wet DBA 2025: wat gaat er veranderen voor zzp’ers?
In 2025 gaat de overheid de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) handhaven. Opdrachtgevers en zzp’ers moeten kunnen aantonen dat er sprake is van een zelfstandige werkrelatie en geen verkapt loondienst; freelance werkzaamheden moeten duidelijk zijn afgebakend. De Belastingdienst hanteert daarbij diverse criteria om te bepalen of je als zelfstandig ondernemer werkt. Hoe zit het nu ook alweer?

Hoe kun je geld lenen als zzp’er?
Heb je geld nodig om je eigen bedrijf te starten? Draai je al lekker als zzp’er, maar ben je toe aan een volgende stap? Zie je mogelijkheden in een investering? Dan is het wellicht een goed moment om een lening af te sluiten. Er zijn meerdere manieren om jouw ambitie gefinancierd te krijgen met extern geld. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.