Kennisbank

In deze kennisbank vind je informatie over relevante onderwerpen voor jou als zelfstandig ondernemer. Van het opstarten van een eigen bedrijf en wat daarbij komt kijken tot aansprakelijkheid en de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt. Staat je vraag er niet tussen? Bel ons dan gerust!

Uitgelicht

ondernemingsvorm

Hoe kies je je ondernemingsvorm?

De ondernemingsvorm bepaal je bij de start van de onderneming, maar kun je tussentijds nog aanpassen. Evalueer regelmatig je ondernemingsvorm en bekijk of dit nog steeds de best passende vorm is, gelet op de fiscale en juridische aspecten van de onderneming en jezelf.

AOV

Vrijwillige voortzetting WIA/ZW

Zelfstandig ondernemers zijn niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WIA en ZW). Je kunt je als ondernemer in de volgende situaties wel vrijwillig verzekeren: • Je start een eigen bedrijf vanuit een baan in loondienst. Wanneer je een eigen bedrijf begint, geldt als voorwaarde voor de vrijwillige verzekering dat je in het voorafgaande jaar verplicht verzekerd was voor ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. • Je start een eigen bedrijf vanuit een WW-uitkering. Wanneer je een WW-uitkering hebt en je gaat voor een deel als zelfstandige werken, dan kun je een vrijwillige verzekering aanvragen als er in de 3 jaar daarvoor sprake was van een verplichte verzekering voor ziekte of arbeidsongeschiktheid. • Je start een eigen bedrijf vanuit een WIA-uitkering. Als je een WIA-uitkering van minder dan 45% hebt en een eigen bedrijf begint, dan kun je een vrijwillige verzekering aanvragen; • Je bent alfahulp of huishoudelijke hulp. Alfahulpen of huishoudelijke hulpen kunnen een vrijwillige verzekering voor de WIA of ZW aanvragen; • Je werkt tijdelijk niet. Als je tussen twee werkgevers tijdelijk (1 maand of langer) niet werkt, kun je voor deze tussenperiode een vrijwillige verzekering afsluiten. Deze vrijwillige verzekering kan maximaal 12 maanden duren. Als je niet van werkgever wisselt, maar onbetaald verlof opneemt, geldt een maximale termijn van 18 maanden; • Je werkt in het buitenland. Als je in het buitenland gaat werken en hierdoor niet verzekerd bent voor de Ziektewet, kun je een vrijwillige verzekering afsluiten.

fiscaal

Fiscale consequenties van een B.V.

Bv’s zijn eigendom van een of meer eigenaren (aandeelhouders). Als een aandeelhouder tenminste 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen heeft, heeft hij fiscaal gezien een aanmerkelijk belang. De waarde van het aanmerkelijk belang en de winsten daaruit vallen in box 2.  De verkoopwinst op de aandelen valt ook in box 2. Heeft een aandeelhouder minder dan 5%, dan valt het bezit in box 3 en wordt er een vermogensrendementsheffing over geheven. 

Stel vraag of zoek op een onderwerp

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de bouw. De eerste verzekering die je als zelfstandige afsluit
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

© 2024 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld