Blog

De verplichte AOV: moet ik al iets regelen?

De AOV wordt verplicht. Althans de minister heeft hiertoe een voorstel ingediend. Volgens de huidige kabinetsplannen zijn zelfstandig ondernemers vanaf 2027 verplicht zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De grote vraag is nu: wacht je af tot het zover is of is het toch verstandig om nu een arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen?  

14 juni 2023
4 min
Lydia Bos, directeur-bestuurder Zelfstandig Ondernemers

Vraagtekens bij kabinetsplan 

Het voorstel van het kabinet roept veel vragen op. Niet in de laatste plaats omdat het plan niet geheel duidelijk is en veel discussie oproept. Daardoor is het nog maar de vraag of de streefdatum van januari 2027 haalbaar is.  

Daarnaast is het UWV aangewezen om de verzekering te verstrekken. Maar het UWV geeft nu al aan overbelast te zijn en dit niet te kunnen waarmaken.  

Bovendien is de verplichte AOV in het leven geroepen voor langdurige arbeidsongeschiktheid met een wachttijd van 1 jaar en wordt er nog volop gelobbyd voor een wachttijd van 2 jaar. Maar de praktijk leert: van alle ziektegevallen is meer dan 99 procent binnen twee jaar weer aan het werk. Hoe kom je rond als je korter dan twee jaar arbeidsongeschikt raakt?  

Ons advies voor de verplichte AOV 

Wacht niet tot de politiek een knoop doorhakt, maar regel nu iets voor als je arbeidsongeschikt raakt. Of het nu een verzekering is of een crowdsurance oplossing, zoals die van Zelfstandig Ondernemers. Want een ziekte wacht niet op de politiek en of die wet werkelijk wordt ingevoerd. 

Regel nu al iets wat straks flexibiliteit biedt je aan te passen aan eventuele toekomstige verplichtingen. Zoals een crowdsurance oplossing die maandelijks opzegbaar is. Ook goed om te weten: deze overeenkomst is altijd een waardevolle aanvulling op een eventuele verplichte AOV in de toekomst. Deze kun je dan gebruiken om de wachttijd van de verplichte AOV te overbruggen. 

AOV tot AOW 

Met het ondernemersvangnet van Zelfstandig Ondernemers regel je makkelijk en betaalbaar een maandelijkse schenking voor de eerste twee jaar dat je ziek bent, zodat je niet zonder inkomen komt te zitten. In samenwerking met verzekeraar Insify biedt Zelfstandig Ondernemers nu ook een AOV tot je AOW-leeftijd. Deze blijvende AOV heeft een wachttijd van twee jaar, omdat je de voorziening gebruikt tijdens de wachttijd. Hierdoor wordt de premie voor de blijvende AOV heel aantrekkelijk. Via de combinatie van de crowdsurance schenkkring van Zelfstandig Ondernemers en de AOV tot AOW via Insify regel je dus een volledige dekking tot aan je pensioenleeftijd. 

Meer weten over de verplichte AOV: wij geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen: https://www.zelfstandigondernemers.nl/kennisbank/5-vragen-over-de-verplichte-aov/ 

© 2024 Zelfstandig Ondernemers B.V. statutair gevestigd te Hilversum, KvK nr 82551588. Alle rechten voorbehouden
    |    Privacy & cookies
    |    Reglement

Meld je hier aan Geregeld