De inflatie was sinds 1945 nog nooit zo hoog en vooral de lage inkomens worden geraakt. Maar ook jij als zzp’er merkt dit flink in de portemonnee. Wat kun je als zelfstandig ondernemer doen om toch elke maand rond te komen?
In maart waren de prijzen van consumptiegoederen gemiddeld 9,7 procent hoger dan een jaar geleden. Daarmee komt de inflatie over het gehele eerste kwartaal van dit jaar op 7,4 procent. Dat het leven overal flink duurder is geworden komt voor een groot deel door de flink gestegen energieprijzen, maar ook in bijvoorbeeld de supermarkt zijn veel producten in prijs omhoog gegaan.
De verwachting is dat de inflatie in 2022 uitkomt op gemiddeld 7,7%. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de consumentenprijsindex CP. De inflatie is 5 procentpunt meer dan de loonstijging. Ook jij als zzp’er zal de inflatie nog niet hebben doorgerekend in je uurtarief.
De tips om te bezuinigen kennen we vast allemaal wel; prijzen vergelijken, boodschappen doen op de markt, overbodige abonnementen opzeggen, voor het huismerk kiezen. En je inkomsten en uitgaven in een Excel-sheet bijhouden, geeft ook veel inzicht en leidt tot meer bewustzijn over je uitgavenpatroon.
Als zzp’er kun je ook bedrijfsmatig besparingen doorvoeren. Maak bijvoorbeeld gebruik van gratis software en gratis opslagruimte zoals Dropbox en bel via Skype of Whatsapp. Je kunt ook producten of diensten proberen te ruilen met andere zzp’ers. Denk bijvoorbeeld aan een webdesigner die in ruil (barteren) voor een nieuwe website korting krijgt van een autogarage. Hiervoor zijn er speciale barternetwerken. Ook zijn er zzp inkoopcollectieven waarmee je korting krijgt op diensten en producten. Tot slot zijn er tegenwoordig veel goedkope flexwerkplekken beschikbaar, of locaties, zoals koffiehuizen, waar je gratis kunt werken. Daar ontmoet je vaak ook nog eens andere zzp’ers, met wie je je netwerk uitbreidt. Is nog gezellig ook!
Je gaat starten als zzp’er, de kogel is door de kerk! Een eigen bedrijf beginnen is tegenwoordig vrij makkelijk gedaan, maar toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je op weg met deze 7 stappen voor de kersverse zelfstandig ondernemer.
In onze FAQ-video's geven we binnen een minuut simpele antwoorden op vragen die we het meest horen. In deze video: Wat is crowdsurance?
Als zzp'er ben je direct verantwoordelijk voor je inkomen. Ziekte of uitval kan ernstige financiële gevolgen hebben als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Maar ook als je wel verzekerd bent, wil je als zzp’er natuurlijk niet thuis komen te zitten. Door preventieve maatregelen te nemen, verklein je de kans op ziekte en zorg je ervoor dat je bedrijf blijft draaien. Daarom zetten wij hoog in op preventie!